Na hlavný obsah

NKÚ: Modul úradnej komunikácie portálu slovensko.sk je drahý a nefunkčný

Na trhu bolo výkonnejšie a lacnejšie riešenie.

NKÚ: Modul úradnej komunikácie portálu slovensko.sk je drahý a nefunkčný
Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR v Bratislave. Foto: TASR

Modul úradnej komunikácie (MUK-P), 34 mesiacov meškajúcu časť Ústredného portálu verejnej správy (ÚPVS),  možno označiť za ukážkový príklad pochybení v rámci informatizácie, a to vrátane tzv. vendor lock-in problému. V piatok (17. 12.) o tom informoval Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ).

Kontrola sa realizovala v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby (NASES). Úrad preveroval obdobie od roku 2017 dodnes.

MUK-P má v súlade so zákonom o e-Governmente zabezpečovať elektronickú komunikáciu medzi informačnými systémami orgánov verejnej moci, najmä pri výkone verejnej moci elektronicky.

NASES sa už v roku 2010 v 60 miliónovej zmluve vzdala nielen vlastníctva autorských majetkových práv na ÚPVS či zdrojových kódov. Štát preto nemá právo ani na vykonávanie zmien a cena za odkúpenie týchto práv sa vyšplhala na 210 miliónov eur.

Riešenie na mieru nebolo potrebné

Samotný modul MUK-P bol vytváraný za 3,2 miliónov eur ako „riešenie na mieru“ napriek tomu, že na trhu bolo k dispozícii komerčné, niekoľkonásobne výkonnejšie a podstatne lacnejšie riešenie.

Ani po druhej zmluve z roku 2017 a jej desiatich dodatkoch nie je systém odovzdaný. Napriek tomu, že je nefunkčný, nezaplatených ostalo len 15 % ceny diela – 482 000 eur. NKÚ odstúpil zistenia orgánom činným v trestnom konaní.

„Taký neporiadok, aký sme našli v NASES, je asi najhorším vysvedčením pre akúkoľvek štátnu inštitúciu,“ vyhlásil podpredseda NKÚ Ľubomír Andrassy. Dodal však, že súčasné vedenie NASES sa snaží situáciu riešiť, a prijal podľa neho opatrenia, ktoré bude realizovať v budúcom roku.

Agentúra podľa neho už počas kontroly prijímala aj opatrenia na zabezpečenie ochrany dát, ktoré súvisia aj s informáciami, ktoré zdieľajú štátne inštitúcie navzájom, ale aj s partnermi z Európskej únie.

NKÚ tiež podľa Andrassyho plánuje skontrolovať opatrenia, ku ktorým sa agentúra zaviazala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko