Na hlavný obsah

Nočné tornáda v USA si zrejme vyžiadali 50 obetí

Bilancia obetí by podľa guvernéra Kentucky mohla byť aj vyššia.

Nočné tornáda v USA si zrejme vyžiadali 50 obetí
Budova firmy Amazon po ničivom tornáde. Foto: TASR

Časť Spojených štátov zasiahli v noci z piatka (10. 12.) na sobotu (11. 12.) silné búrky.

Tornáda pravdepodobne spôsobili najmenej 50 úmrtí, povedal v rozhovore s lokálnou televíznou stanicou WLKY guvernér štátu Kentucky Andy Beshear. Bilancia obetí by podľa neho mohla byť aj výrazne vyššia. Predtým úrady potvrdili jedno úmrtie v štáte Arkansas a ďalšie v susednom Missouri, zatiaľ čo Tennessee hlásilo troch mŕtvych.

Tornádo udrelo aj na dom pre seniorov v štáte Arkansas, kde dvaja ľudia zomreli a piati sa zranili, uviedla agentúra AP. Tornádo podľa miestnych médií udrelo v obci Monette na domov pre seniorov s kapacitou zhruba 90 lôžok. Po približne hodine a pol sa podarilo evakuovať všetkých obyvateľov domova.

Výstraha pred silnými búrkami

Niekoľko ľudí sa tiež zrejme zranilo po páde strechy v sklade firmy Amazon v južnom Illinoise.

Podľa stanice CNN v noci platila výstraha pred silnými búrkami na území, kde žije zhruba 55 miliónov Američanov. Najvyšší stupeň výstrahy platil napríklad v štátoch Arkansas, Oklahoma, Tennessee či Missouri.

Stanica tiež uviedla, že päť amerických štátov zasiahlo najmenej 14 tornád.

„Podľa štatistík pri nočných tornádach zomiera dvakrát viac ľudí, ako pri tornádach cez deň,“ uviedol meteorológ Dave Hennen. Nočné tornáda sú častejšie v štátoch Arkansas, Tennessee či Kentucky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet