Na hlavný obsah

Nórsko pre zhoršenú epidemickú situáciu opäť sprísni pravidlá

Pred týždňom obmedzili otváracie hodiny niektorých barov a reštaurácií.

Nórsko pre zhoršenú epidemickú situáciu opäť sprísni pravidlá
Ilustračná snímka - ľudia sa korčuľujú na klzisku v nórskom Osle. Foto: TASR/AP

Nórska vláda v priebehu tohto týždňa opäť sprísni protiepidemické obmedzenia, uviedol v pondelok (13. 12.) tamojší premiér Jonas Gahr Störe.

„Situácia je vážna. Nákaza sa šíri príliš rýchlo a my musíme prijať opatrenia na obmedzenie tohto vývoja,“ povedal predseda nórskej vlády pre nórsku tlačovú agentúru NTB.

Ako pripomína agentúra Reuters, nórska vláda pristúpila k sprísňovaniu pravidiel v dôsledku zhoršujúcej sa epidemickej situácie naposledy minulý utorok (7. 12.). Obmedzili sa otváracie hodiny barov a reštaurácií, ktoré majú v ponuke alkoholické nápoje, ako aj počet ľudí, ktorí môžu prísť na návštevu do jednej domácnosti.

V tejto severskej krajine však napriek tomu evidujú rekordné počty infikovaných aj hospitalizácií, čo je sčasti spôsobené aj šírením nového koronavírusového variantu omikron.

Nórsky zdravotnícky úrad (FHI) vo svojej pondelňajšej správe apeloval na vládu, aby rýchlo konala. Bez nových efektívnych opatrení hrozí, že v tejto krajine s 5,4 milióna obyvateľmi bude od januára pribúdať denne 90 000 až 300 000 nových prípadov COVID-19, upozorňuje FHI.

„Myslíme si, že omikron sa v najbližších dňoch stane dominantným variantom… Musíme rýchlo zaviesť ďalšie obmedzenia,“ uviedli predstavitelia FHI.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet