Na hlavný obsah

O vianočný večierok pred sídlom britského premiéra prejavilo záujem vyše milióna ľudí

Vlani sa mala konať párty aj napriek lockdownu.

O vianočný večierok pred sídlom britského premiéra prejavilo záujem vyše milióna ľudí
Pohľad na Downing Street 10. Foto: The Guardian

Viac ako milión ľudí zareagovalo na pozvánku na parodickú vianočnú párty pred sídlom britských premiérov na londýnskej ulici Downing Street 10, odkedy sa objavila na sociálnej sieti facebook. Informoval o tom denník Evening Standard.

Na večierku, ktorý sa má konať 24. decembra od 18.00 h miestneho času, sa údajne nebude vyžadovať – v čase pandémie – nutné dodržiavanie rozstupov medzi ľuďmi, lebo premiér „Boris Johnson a jeho priatelia nevyžadujú žiadne rozostupy“. Účastníci si na večierok môžu „pozvať, koho chcú, a priniesť si vlastné občerstvenie a pitie“.

Autorom pozvánky na párty je DJ a filmár Jon Mancini, ktorý tak reagoval na údajný vianočný večierok, ktorý sa vlani na Downing Street 10 konal napriek lockdownu.

Odkedy sa pozvánka na facebooku objavila, vyše 415 000 ľudí uviedlo, že sa na nej zúčastní, a takmer 585 000 ďalších vyjadrilo záujem o ňu.

V dôsledku aféry vo štvrtok (9. 12.) z postu mediálnej poradkyne vlády odstúpila bývalá Johnsonova hovorkyňa Allegra Strattonová, ktorú video zachytilo, ako odpovedá na otázku o párty v čase lockdownu na falošnej tlačovej konferencii.

Medzičasom sa premiér Boris Johnson ospravedlnil za kontroverzie okolo „vianočnej párty“ na Downing Street. Konanie samotného večierka však poprel. „Informovali ma, že k žiadnemu porušeniu protiepidemických pravidiel nedošlo,“ povedal a dodal, že celý incident nariadil prešetriť.

Mnohí poslanci britského parlamentu vyjadrili obavy, že britská verejnosť bude v dôsledku tohto škandálu ešte menej naklonená dodržiavaniu nových pokynov týkajúcich sa prekrytia nosa a úst, práce z domu či covidových pasov.

Prieskumom, ktorý vo štvrtok uskutočnila spoločnosť Savanta ComRes, sa zistilo, že približne u troch z desiatich dospelých Britov je menej pravdepodobné, že budú dodržiavať pravidlá. Rovnaký prieskum tiež zistil, že väčšina ľudí si myslí, že Johnson by mal v dôsledku aféry odstúpiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet