Na hlavný obsah

Od nového roka sa zvýšia dôchodky

Zástupcovia seniorov nie sú spokojní.

Od nového roka sa zvýšia dôchodky
Dôchodcovia - ilustračné foto. Foto: RTVS

Dôchodcom sa od nového roka zvýšia penzie, ide o valorizáciu na úrovni 1,3 percenta. Sociálna poisťovňa vyráta a následne vyplatí vyšší dôchodok automaticky bez toho, aby si museli seniori podávať žiadosť. V novembri dostali dôchodcovia aj takzvaný 13. dôchodok, a to v sume od 50 do 300 eur.

Nárast o 1,3 % sa opiera o tzv. dôchodcovskú infláciu. Tá reaguje na vývoj cien tovarov a služieb, ktoré seniori nakupujú. Zmena sa však výrazne nedotkne tých, ktorých starobný dôchodok aj po valorizácii bude stále nižší ako ten minimálny. Téme sa venovala redaktorka RTVS Natália Holubová.

„Preto tomuto dôchodcovi naďalej aj od 1. januára 2022 patrí minimálny dôchodok v sume 334,3 eura, ktorý je pre neho aj výhodnejší,“ spresnila Jana Hrabková z komunikačného oddelenia Sociálnej poisťovne.

Hoci by minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina) dal dôchodcom viac, priznáva, že štát nemá peniaze na celoplošné zvyšovanie penzií. „Dôchodky sa vyplácajú presne na základe zákonov, ktoré schválila strany Hlas a Smer. S pobavením sledujem, ako kritizujú vlastné zákony,“ dodal minister.

„Končí platnosť takzvaného garančného mechanizmu pre rast dôchodkov. Práve tým s nižšími dôchodkami tento mechanizmus garantoval, že pokiaľ podľa aktuálnej inflácie nedostali ako takú požadovanú sumu, tak dostali minimálne dve percentá z priemerného dôchodku,“ reagoval nezaradený poslanec Erik Tomáš.

Zástupcovia seniorov nie sú s takýmto zvyšovaním dôchodkov spokojní a priali by si určite viac. „Keď si uvedomíte, že 334 eur je 30 rokov odpracovanej ťažkej práce, tak dostane nejaké štyri eurá a voľačo. Životná úroveň im nestúpne,“ vysvetlila Valéria Pokorná, ktorá je poverená vedením Jednoty dôchodcov Slovenska.

Dôchodcom Sociálna poisťovňa ešte minulý mesiac vyplatila tzv. trináste dôchodky. Prezidentka Fóra pomoci starším Ľubica Gálisová poznamenala, že ide skôr o jednorazovú dávku. Napriek tomu sa jej väčšina seniorov potešila.

„Prijímali veľmi dobre, že budú mať viac peňazí a aj krajšie Vianoce. Privítali by sme, aby bol dôchodok každý mesiac trochu vyšší, aby si mohli zaplatiť náklady, ktoré majú,“ dodala Gálisová pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Priemerný dôchodok predstavuje v súčasnosti sumu vyše 500 eur. Od budúceho roka by sa podľa platnej valorizácie mal zvýšiť o približne 6,5 eura. Riaditeľ Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík Martin Halás upozorňuje, že vyše 300 000 seniorov poberá dôchodok v sume pod hranicou chudoby, a obáva sa, že spomínaná valorizácia tú hranicu ešte viac prehĺbi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika