Na hlavný obsah

Patakyová: Pri povinnom očkovaní je potrebné prísť aj s odškodňovaním

Ombudsmanka víta rozhodnutie Ústavného súdu o štátnej karanténe.

Patakyová: Pri povinnom očkovaní je potrebné prísť aj s odškodňovaním
Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Foto: TASR

Verejná ochrankyňa ľudských práv Mária Patakyová víta stredajšie (8. 12.) rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR o tom, že štátna karanténa bola opatrením v rozpore s ústavou. Podotkla, že vôbec po prvý raz sa ÚS vyjadril k protipandemickým opatreniam a jeho rozhodnutie sa vzťahuje len do budúcnosti.

„Súd tak jednoznačne vymedzil, že zákon musia určovať medze základných práv a slobôd a ustanovenie zákona, ktoré dáva príliš neurčité a nepredvídateľné oprávnenia štátnym orgánom – úradu verejného zdravotníctva a ministerstva zdravotníctva – tak takáto bianko úprava nie je v súlade s ústavou,“ povedala Patakyová v relácii Z prvej ruky na Rádiu Slovensko.

Podľa Patakyovej by mal štát v prípade, že vláda schváli povinné očkovanie určitých vekových skupín či profesií, zabezpečiť odškodňovanie ľudí pri možných vedľajších účinkoch očkovania.

„Ak uvažujeme nad povinným očkovaním, je potrebné sa zamýšľať nad schémou odškodňovania v rámci povinného očkovania nielen proti covidu, ale aj proti ostatným chorobám, proti ktorým máme na Slovensku povinné očkovania,“ uviedla Patakyová. Dodala, že pri už existujúcich povinných očkovaniach na Slovensku absentuje právna schéma odškodňovania, čo nie je v súlade s Medzinárodným dohovorom o ľudských právach a biomedicíne.

Ombudsmanka tiež konštatovala, že pandémia zhoršila postavenie tzv. marginalizovaných skupín v spoločnosti. „Pri neriešených a nezvládnutých problémoch je prirodzené, že ich pandémia len zhorší.“ Poukázala na to, že Slovensko ako jediná krajina v Európe pristúpila k zatváraniu celých rómskych osád aj počas druhej vlny.

IPčko zaznamenalo počas pandémie šesťnásobok kontaktov

„Od začiatku pandémie sme zaznamenali 110 000 kontaktov, čo je šesťnásobne viac ako v období pred ňou,“ povedal v relácii Marek Madro z online psychologickej poradne IPčko.sk. Zatiaľ čo počas prvej vlny sa im ozývali ľudia, ktorí prejavovali spolupatričnosť a ochotu pomáhať, v druhej ich vystriedali ľudia s úzkosťami. Tí absolvovali pobyt v štátnej karanténe.

„Systém podpory a pomoci pre ľudí v nich bol nedostatočný, pociťovali úzkosť, strach a nepochopenie toho, prečo sa tam ocitli,“ uviedol Madro. Psychológ konštatoval, že v tretej vlne sa ku strachu u ľudí, ktorí využívajú služby IPčka, pridala aj rezignácia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko