Na hlavný obsah

Pellegrini: Ak bude Hlas-SD vo vláde, nebude sa báť možnosti referenda

Hlas bude tlačiť na zmenu ústavy už vo februári.

Pellegrini: Ak bude Hlas-SD vo vláde, nebude sa báť možnosti referenda
Na archívnej snímke uprostred predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini. Foto: TASR

Ak sa možnosť skrátenia volebného obdobia referendom nedostane do ústavy v tomto volebnom období a Hlas-SD sa v budúcnosti stane členom vládnej koalície, nebude sa báť zmeniť ústavu a túto možnosť voličom dať.

V diskusii na TASR TV to povedal predseda mimoparlamentného Hlasu-SD a súčasný nezaradený poslanec Národnej rady SR Peter Pellegrini s tým, že jediným cieľom politika by nemalo byť udržanie sa pri moci.

Na iniciovanie úspešného referenda musí petičný výbor vyzbierať viac ako 350 000 podpisov a zúčastniť sa na ňom musí nadpolovičná väčšina voličov.

Podľa Pellegriniho sú tieto podmienky dostatočne náročné na to, aby inštitút referenda nemohol byť zneužívaný a k reálnemu skráteniu volebného obdobia týmto spôsobom by dochádzalo iba v prípadoch, že sú na to vážne dôvody.

„Keď je situácia v spoločnosti vážna, referendum je jediný demokratický spôsob. Aj keby bolo neúspešné, spoločnosť mala možnosť sa vyjadriť,“ uviedol poslanec.

Hlas-SD bude podľa neho tlačiť na to, aby parlament na februárovej schôdzi ústavu v tomto zmysle zmenil, a ak sa tak nestane, podporí aj akúkoľvek novú petičnú referendovú akciu. „Len upozorňujem na časový problém. Ak sa (referenda) dočkáme niekedy v roku 2023, už to bude blízko aj riadnych volieb,“ pripomenul.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko