Na hlavný obsah

Podpora povinného očkovania medzi Slovákmi mierne vzrástla

S odmenami pre seniorov väčšina nesúhlasí.

Podpora povinného očkovania medzi Slovákmi mierne vzrástla
Ilustračná snímka - očkovanie proti covidu. Foto: TASR/AP

Podpora povinného očkovania proti ochoreniu COVID-19 na Slovensku mierne rastie. Tých, ktorí schvaľujú povinné očkovanie pre vybrané skupiny obyvateľstva, je približne rovnako ako tých, ktorí toto opatrenie odmietajú. Vyplýva to z prieskumu Ako sa máte, Slovensko?

Za povinné očkovanie pre všetkých, ktorým to umožňuje zdravotný stav, je 38,9 % respondentov. Odmieta ho 52,1 % z nich. Deväť percent opýtaných nevie túto otázku posúdiť. Podpora takéhoto všeobecného povinného očkovania mierne narástla z júlových 31,2 % na decembrových 38,9 percenta.      

Za povinné očkovanie pre vybrané skupiny obyvateľstva, teda napríklad pre ľudí nad 65 rokov, zdravotníkov, zamestnancov DSS, policajtov či učiteľov, je 46 % respondentov. Naopak, odmieta ho 45,8 % opýtaných.

Povinné očkovanie vybraných skupín obyvateľstva väčšinovo schvaľujú voliči politických strán Progresívne Slovensko (90,2 %), OĽANO (80 %), SaS (71,8 %) a Sme rodina (50,8 %). Pomerne veľkú podporu má i medzi voličmi Hlas-SD (44,6 %).

Väčšina nesúhlasí s odmenami pre seniorov

S odmeňovaním zaočkovaných ľudí starších ako 60 rokov sumou 200, respektíve 300 eur, súhlasí 32,9 % respondentov. Nesúhlasí s ním 52,5 % opýtaných.

Viac ako polovica nezaočkovaných opýtaných (50,6 %) by zvolila zaplatenie 300-eurovej pokuty a 21,4 % respondentov by radšej chcelo uhradiť časť liečebných nákladov. Až 28 % nezaočkovaných respondentov by sa však pri nutnosti voliť z týchto dvoch alternatív radšej dali zaočkovať.

Z prieskumu tiež vyplýva, že so súčasným lockdownom viac respondentov súhlasí, ako nesúhlasí. Plošné zatvorenie škôl podporuje iba o niečo viac ako tretina respondentov.

Prieskum sa uskutočnil od 12. do 16. decembra na vzorke 1 000 respondentov. Iniciovala ho prieskumná spoločnosť MNFORCE, komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom SAV a Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko