Na hlavný obsah

Putin varoval Bidena, že ďalšie sankcie by boli kolosálnou chybou

Prezidenti spolu hovorili najmä o Ukrajine.

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok (30. 12.) počas telefonátu povedal svojmu ruskému náprotivku Vladimirovi Putinovi, že rozmiestňovanie ruských jednotiek pri hraniciach s Ukrajinou je neprijateľné, a že ak sa situácia na východe Ukrajiny vyhrotí, Spojené štáty a ich spojenci budú s veľkou rozhodnosťou reagovať.

Informoval o tom Biely dom. Podľa Putina by ale ďalšie západné sankcie boli „kolosálnou chybou“, ktorá by mohla viesť k úplnému zrúteniu vzájomných vzťahov, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na poradcu ruského prezidenta Jurija Ušakova.

Obaja prezidenti spolu telefonicky hovorili približne 50 minút.

Biden vyzval na zmiernenie napätia

„Prezident Biden vyzval Rusko, aby zmiernilo napätie s Ukrajinou. Jasne povedal, že Spojené štáty a ich partneri s rozhodnosťou odpovedia, ak Rusko napadne Ukrajinu,“ uviedla vo vyhlásení hovorkyňa Bieleho domu Len Psakiová.

Ušakov spomenul, že takýto krok by mohol viesť k zrúteniu vzťahov medzi Washingtonom a Moskvou.

„Náš prezident odpovedal, že ak sa Západ za týchto alebo ďalších okolností rozhodne uvaliť tieto bezprecedentné sankcie, tak to môže viesť k úplnému zrúteniu vzťahov medzi krajinami a spôsobiť najvážnejšie poškodenie vzťahov medzi Ruskom a Západom, “ uviedol Putinov poradca.

USA neplánujú rozmiestňovať zbrane na Ukrajine

Ako poznamenal Ušakov podľa agentúry TASS, Biden ubezpečil Putina, že Washington nemieni na Ukrajine rozmiestňovať útočné zbrane.

„Základný moment, ktorý zaznel z americkej strany v priebehu toho rozhovoru – prezident Biden oznámil, že USA nemajú v pláne rozmiestňovať na Ukrajine útočné zbrane,“ povedal.

Telefonát s Bidenom si vyžiadal Putin, a to vzhľadom na plánované rokovania o bezpečnosti a situácii na Ukrajine, ku ktorému sa majú predstavitelia USA a Ruska stretnúť 10. januára 2022 v Ženeve.

O dva dni neskôr sa uskutočnia rozhovory medzi Moskvou a Severoatlantickou alianciou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet