Na hlavný obsah

Rusko vetovalo rezolúciu OSN o klimatickej zmene ako bezpečnostnej hrozbe

Z členov Bezpečnostnej rady bola proti aj India.

Rusko vetovalo rezolúciu OSN o klimatickej zmene ako bezpečnostnej hrozbe
Na snímke generálny tajomník OSN António Guterres. Foto: SITA/AP

Bezpečnostná rada OSN v pondelok (13. 12.) neprijala svoju prvú rezolúciu o súvislosti klimatickej zmeny s globálnou bezpečnosťou, keď Rusko návrh zmietlo zo stola. Ruské veto podľa agentúry AP pochovalo viacročnú snahu zvýšiť dôraz na ekologický aspekt pri rozhodovaní najvplyvnejšieho orgánu OSN.

Rezolúcia predložená Írskom a Nigerom požadovala od generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa vypracovanie správy o následkoch „neblahých prejavov klimatickej zmeny“ pre bezpečnosť.

Po „zapracovaní informácií o bezpečnostných dôsledkoch klimatickej zmeny“ text volal s cieľom umožniť rade „venovať náležitú pozornosť akýmkoľvek prvotným príčinám konfliktov a faktorom posilňujúcim riziká“.

Návrh podporilo 113 zo 193 členských krajín OSN vrátane 12 z 15 členov Bezpečnostnej rady (BR). Čína sa pri hlasovaní zdržala. Okrem Ruska sa postavila proti ešte India. Tá ale nemá právo veta na rozdiel od pätice stálych členov BR, ktorými sú okrem Ruska a Číny ešte Spojené štáty, Francúzsko a Spojené kráľovstvo.

Orgán už v minulosti prijal rezolúcie, ktoré spomínajú destabilizujúce dopady klimatickej zmeny v konkrétnych oblastiach, napríklad v niektorých afrických krajinách alebo v Iraku. Pondelková rezolúcia sa ale mohla stať prvou, ktorá by bola zameraná čisto na bezpečnostné hrozby spojené s klimatickými otázkami, uvádza AP.

Kritika veta

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzja ale povedal, že pre Rusko bola rezolúcia neprijateľná. Uviedol, že Moskva klimatickú zmenu nespochybňuje, avšak ich dopady je podľa neho potrebné vyhodnocovať región od regiónu. „Všeobecné a automatické“ stanoviská ohľadom príčin konfliktov podľa neho odvádzajú pozornosť rady od ich urovnávania.

Americká veľvyslankyňa Linda Thomasová-Greenfieldová vyhlásila, že pre ruské veto nebolo „žiadne opodstatnenie“. „Klimatická kríza je bezpečnostná kríza,“ citovala ju agentúra AP. Zástupcovia Írska a Nigeru potom vo svojich reakciách kritizovali skutočnosť, že stáli členovia BR môžu rezolúcie jednostranne zablokovať. Rada podľa nich odmieta uznať realitu dnešného sveta.

O bezpečnostných rizikách spojených s klimatickou zmenou minulý týždeň hovoril aj šéf OSN Guterres, podľa ktorého je premena klímy „priťažujúcim faktorom“ pre nestabilitu, konflikty a terorizmus. Najzraniteľnejšie oblasti v dôsledku klimatickej zmeny podľa neho „zároveň trpia neistotou, chudobou, slabou správou vecí verejných i metlou terorizmu“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet