Na hlavný obsah

Šéf WHO: Omikron má vyššie riziko opätovnej nákazy, ale miernejší priebeh než delta

Naznačujú to prvé dáta z Juhoafrickej republiky.

Šéf WHO: Omikron má vyššie riziko opätovnej nákazy, ale miernejší priebeh než delta
Na ilustračnej snímke zdravotníčka počas testovania na koronavírus. Foto: TASR/AP

Prvé údaje naznačujú, že koronavírusovým variantom omikron sa môžu ľudia, ktorí infekciu už prekonali alebo ktorí sú zaočkovaní, nakaziť ľahšie, než predchádzajúcimi variantmi. Zároveň ale omikron spôsobí miernejší priebeh ochorenia. V stredu (8. 12.) to vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorú citovala tlačová agentúra AFP.

„Prvé údaje z Juhoafrickej republiky (JAR) naznačujú vyššie riziko opätovného nakazenia omikronom,“ povedal novinárom šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Dodal, že „takisto sú už dôkazy o tom, že omikron spôsobuje miernejší priebeh ochorenia než variant delta“.

Ghebreyesus však zdôraznil, že potrebné sú ďalšie údaje. Vyzval tiež všetky krajiny, aby zlepšili vyhľadávanie tohto variantu, lebo to pomôže vytvoriť jasnejší obraz o tom, ako sa omikron správa.

Aj keď sa však ukáže, že omikron spôsobuje menej vážne ochorenie COVID-19, ľudia nesmú poľaviť v opatrnosti voči koronavírusu, varoval šéf WHO. „Teraz si akékoľvek uspokojenie vyžiada životy,“ upozornil.

Riaditeľ WHO pre núdzové situácie Michael Ryan s ním súhlasil. Ak sa aj ukáže, že omikron je menej nebezpečný než doterajšie varianty, ale prenáša sa rýchlejšie, stále môže ochorieť viac ľudí a to preťaží nemocnice, vyhlásil Ryan.

Odborníci WHO zdôraznili, že je dôležité dať sa zaočkovať, lebo ak aj budú vakcíny proti omikronu menej účinné, podľa očakávania poskytnú značnú ochranu pred vážnym priebehom ochorenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Titulka