Na hlavný obsah

Sociálne médiá podľa tureckého prezidenta ohrozujú demokraciu

Vláda plánuje nový zákon.

Sociálne médiá podľa tureckého prezidenta ohrozujú demokraciu
Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR

Sociálne média sú jednou z najväčších svetových hrozieb pre demokraciu, povedal v sobotu (11. 12.) turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Ako pripomína agentúra AP, Erdoganova vláda plánuje predstaviť nový zákon, ktorý by kriminalizoval šírenie falošných správ a dezinformácií na internete.

„Sociálne médiá, ktoré boli kedysi označované ako symbol slobody, sa zmenili na jeden z hlavných zdrojov ohrozenia našej demokracie,“ uviedol Erdogan vo videopríhovore počas konferencie v Istanbule.

Zákon obmedzí slobodu

„Snažíme sa chrániť našich ľudí, najmä zraniteľné časti našej spoločnosti, pred klamstvami a dezinformáciami bez porušenia práva našich občanov dostávať presné a nestranné informácie,“ pokračoval Erdogan.

Kritici tohto plánu však upozorňujú, že navrhovaný zákon obmedzí slobodu prejavu v Turecku. Za šírenie „dezinformácií“ a „falošných správ“ by hrozilo až päť rokov odňatia slobody, približujú provládne turecké médiá. Vláda by navyše vytvorila regulačný orgán zaoberajúci sa sociálnymi médiami.

Väčšinu veľkých mediálnych spoločností v Turecku ovláda vláda v Ankare, a preto sú sociálne siete dôležitým miestom pre ľudí, ktorí zastávajú iné názory, komentuje AP.

Turecká vláda vlani prijala zákon, ktorý sociálnymi médiám s viac než miliónom užívateľov prikazuje mať v krajine právneho zástupcu a zároveň v nej skladovať svoje údaje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet