Na hlavný obsah

Športové zväzy žiadajú, aby ich vláda zapojila do diskusie o opatreniach

Mesiac pred začiatkom hádzanárskeho Eura je divácka účasť stále nejasná.

Športové zväzy žiadajú, aby ich vláda zapojila do diskusie o opatreniach
Na snímke prázdne tribúny Tehelného poľa počas zápasu Slovensko - Česká republika v septembri 2020. Foto: TASR

Športovci a športovkyne z líg piatich profesionálnych kolektívnych športov aktuálne prežívajú déjà vu  z uplynulej sezóny. Ich zápasy sledujú prázdne sedačky. Čo je dôležitejšie, kluby pre neúčasť divákov počas lockdownu strácajú značné finančné prostriedky. Pri absencii publika kluby prichádzajú o peniaze nielen zo vstupného, ale aj z občerstvenia, suvenírov či reklamy.

Kompenzácie z aktuálnej vlny kluby zatiaľ necítia

Štát v prvej vlne prispel dvomi miliónmi eur piatim športom, v ktorých sa hrajú profesionálne súťaže. Sú nimi futbal, ľadový hokej, hádzaná, basketbal a volejbal.

Na jar 2021 prišla pomoc z Fondu na podporu športu. V rámci nej štát prerozdelil 3,4 milióna eur medzi 31 profesionálnych subjektov. Okrem toho dostalo 1,5 milióna eur viac ako 300 amatérskych klubov. Peniaze zo strany štátu pritom smerovali priamo klubom, zväzy odškodnené neboli.

„Na jar roku 2021 prišla pomoc z Fondu na podporu športu. V nej sa ale mnohé kluby nenašli. Pred niekoľkými týždňami bola z fondu klubom zaslaná ďalšia kompenzácia za prvú polovicu roka 2021. Aktuálne sa však o kompenzáciách nehovorí,“ uviedol pre spravodajský web RTVS hovorca Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Peter Jánošík.

„Radšej by sme videli divákov na tribúnach, no je načase otvoriť aj tému kompenzácie, pretože lockdown bráni divákom vo vstupe na tribúny a klubom vykonávať podnikateľskú činnosť,“ dodal Jánošík.

Zväzy trápi aj značná neistota a o kompenzáciách nie je reč aj preto, lebo zatiaľ nie je zrejmé, ako dlho súčasný zákaz divákov bude trvať a aké pravidlá pre hromadné podujatia prijme vláda po jeho skončení.

Komunikácia so športovou obcou absentuje, sťažujú sa zväzy

Zväzy piatich profesionálnych športov spoločne žiadajú, aby v režime OP (očkovaní a prekonaní) mali diváci na zápasy neobmedzený prístup. Vláda ani konzílium odborníkov však s nimi zatiaľ nekomunikovala.

„Je pravda, že odborná diskusia so športovou obcou čo sa týka nastavenia protipandemických opatrení úplne absentuje a otvorená komunikácia s odborníkmi, napríklad na úrovni konzília, nie je na programe dňa. Máme za to, že participácia predstaviteľov športového hnutia je nevyhnutná, avšak nateraz ostávajú naše hlasy nevypočuté,“ uviedla hovorkyňa Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Monika Jurigová.

Čo bude s hádzanárskym šampionátom?

Slovenský zväz hádzanej (SZH) spolu s Maďarskom organizujú mužské majstrovstvá Európy 2022. Turnaj sa začína 13. januára a zatiaľ čo v Maďarsku bude podľa aktuálnych informácií povolená 100-percentá kapacita hál v režime OTP, osud zápasov v Bratislave a Košiciach je stále nejasný.

Čo sa týka organizovania samotných stretnutí, testovania či príchodov jednotlivých reprezentácií, delegátov i rozhodcov, SZH sa bude opierať o opatrenia, ktoré Európska hádzanárska federácia (EHF) stanovila na aktuálnom ženskom šampionáte v Španielsku.

Divácka účasť na hádzanárskom sviatku je však stále nejasná. „My sme už pri predpredaji vstupeniek avizovali režim OP podľa covidového automatu, v súčasnosti však už neplatí a koľko percent kapacity haly budú môcť diváci obsadiť ešte, bohužiaľ, nevieme,“ uviedol pre spravodajský web RTVS prezident SZH Jaroslav Holeša.

Zväz rešpektuje odbornosť expertov, ktorí navrhujú protipandemické opatrenia. Privítal by však viac diskusie. „Čakali by sme aj z ich strany väčšiu snahu počúvať odborníkov zo športovej obce a prispôsobovať reštrikcie pre šport tak, aby mali zmysel a nepostihovali šport v takej miere, ako sa to deje na Slovensku už druhým rokom,“ dodal Holeša.

Husár: O opatreniach rozhodujú len ministri

Ako uviedol štátny tajomník ministerstva školstva pre šport Ivan Husár (SaS), rezort „komunikuje so všetkými zainteresovanými stranami o protipandemických opatreniach na rôznych úrovniach.“ Konečné opatrenia však prijímajú ministri na rokovaniach vlády na základe odporúčaní odborníkov.

Ako ďalej priblížil, samotné návrhy opatrení týkajúcich sa športu a hromadných opatrení nie sú v kompetencii ani športových zväzov, ani štátneho tajomníka, ale tímu odborníkov a epi teamu.

Podľa Husára sa však rezort snaží podporovať kluby aj počas náročnej situácie, keď nemôžu vykonávať svoju činnosť naplno. Z Fondu na podporu športu rozdali v aktuálnom roku približne 10 miliónov eur, zväzy dostali „na preklenutie výpadku“ v od rezortu školstva v spolupráci s ministerstvom financií 4 milióny eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport