Na hlavný obsah

Švédsko opätovne zavedie viacero opatrení

Krajina doteraz nikdy nezaviedla lockdown.

Švédsko opätovne zavedie viacero opatrení
Švédska premiérka Magdalena Anderssonová. Foto: TASR

Švédsko opätovne zavedie  viacero opatrení, ktoré by mali v krajine pomôcť spomaliť šírenie nového koronavírusu. Ide napríklad o nosenie rúšok vo verejnej doprave, dodržiavanie rozstupov či prácu z domu. S odvolaním sa na utorkové (7. 12.) vyhlásenie tamojšej vlády o tom informoval denník The Guardian.

„Vidíme, že vírus sa šíri rýchlejšie, avšak ide zatiaľ o nízke čísla,“ uviedla švédska premiérka Magdalena Anderssonová. „Musíme spolupracovať, aby sa situácia nezhoršila, preto dnes predstavujeme ďalšie preventívne opatrenia,“ dodala.

Otvorené reštaurácie aj bary

Ako uvádza švédska verzia portálu The Local, na základe ohlásených opatrení, ktoré začnú platiť od stredy (8. 12.), by zamestnávatelia mali svojim zamestnancom umožniť čo najviac pracovať z domu. Výučba na školách a univerzitách môže stále prebiehať prezenčne, avšak nemalo by v nich dochádzať k zhromažďovaniu veľkého počtu osôb.

Reštaurácie a bary by zas mali zabezpečiť, aby sa v ich priestoroch nezhromažďovalo nadmerné množstvo ľudí. Vláda okrem toho žiada občanov, aby si v prostriedkoch verejnej dopravy prekrývali horné dýchacie cesty a na verejnosti dodržiavali rozstupy.

Ak dôjde k zhoršeniu epidemickej situácie a zvýšeniu náporu na nemocnice, vláda prijme ďalšie opatrenia.

Povinnosť preukázať sa covidovým pasom

Od minulej stredy (1. 12.) vo Švédsku platí povinnosť preukazovať sa covidovým pasom pri vstupe na verejné zhromaždenia a podujatia organizované vo vnútorných priestoroch, na ktorých bude viac ako 100 ľudí.

Hoci Švédsko na rozdiel od mnohých krajín počas pandémie neprijalo tvrdé reštriktívne opatrenia, zaznamenalo nižší počet úmrtí ako väčšina európskych štátov, avšak vyšší než iné škandinávske krajiny.

Za utorok (6. 12.) pribudlo v krajine 2 249 pozitívnych prípadov. Počet aktívnych prípadov je 40 889. Aspoň jednou dávkou je zaočkovaných 74 % obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet