Na hlavný obsah

Tretiu dávku bude možné dostať už po 3 mesiacoch od druhej

Pri jednodávkovej vakcíne je posilňovacia dávka možná už po 2 mesiacoch.

Tretiu dávku bude možné dostať už po 3 mesiacoch od druhej
Na snímke zdravotná sestra pri príprave vakcín na očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR

Tretiu dávku vakcíny bude na Slovensku možné podať ľuďom starším ako 18 rokov už tri mesiace po tom, ako sa zaočkovali druhou dávkou vakcíny. Pôvodne stanovené časové obdobie medzi druhou a treťou dávkou bolo 6 mesiacov.

Platí to aj pre osoby, ktoré okrem očkovania dvomi dávkami prekonali koronavírus, alebo im podali monoklonálne protilátky. V tomto prípade je možné podať tretiu dávku po troch mesiacoch od prekonania choroby, resp. podania protilátok, informovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Osoby, ktoré sa dali zaočkovať jednodávkovou vakcínou od spoločnosti Johnson & Johnson, môžu dostať posilňujúcu dávku už po dvoch mesiacoch od aplikácie jednodávkovej očkovacej látky.

„Umožnenie skrátenia intervalu medzi podaním posilňovacej dávky je ďalším výrazným krokom k záchrane zdravia a životov občanov, a to najmä v čase, keď sa očakáva výrazný nástup ďalšej mutácie koronavírusu – omikronu. Slovensko sa tak pripojilo k ostatným krajinám sveta, kde tento interval na základe relevantných vedeckých štúdií už skrátili,“ uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Momentálne sa môžu na korona.gov na tretiu dávku teda registrovať všetci občania starší ako 18 rokov, ktorí majú šesť mesiacov po druhej. Registračný systém však prioritne udeľuje termíny na posilňovaciu dávku ľuďom starším ako 55 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko