Na hlavný obsah

USA oznámili diplomatický bojkot olympiády v Pekingu

Týka sa to politických predstaviteľov.

USA oznámili diplomatický bojkot olympiády v Pekingu
Na snímke olympijská dedina pre ZOH v Pekingu. Foto: TASR/AP

Na zimné olympijské hry v Pekingu sa budúci rok nevypravia žiadni predstavitelia vlády USA. Diplomatický bojkot hier oznámila v pondelok (6. 12.) hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová, ktorá rozhodnutia odôvodnila porušovaním ľudských práv v Číne.

Cieľom opatrenia je naznačiť Pekingu, že nemôže pokračovať vo svojom súčasnom kurze. Vláda prezidenta Joea Bidena vyjadrila podporu americkým športovcom, ktorí na hry pôjdu. Trestať ich zákazom účasti by podľa Bieleho domu nebolo správne.

O možnosti diplomatického bojkotu sa vo Washingtone hovorilo niekoľko týždňov a už skôr ho podporili republikánski i demokratickí politici. Demokratická šéfka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová napríklad na jar označila neúčasť amerických činiteľov za správnu odpoveď na konanie Číny voči obyvateľom Hongkongu, Tibetu a provincie Sin-ťiang.

Dlhodobo napäté vzťahy

Vzťahy USA a Číny sú dlhodobo napäté. Peking správy o chystanom oznámení bojkotu označil za „otvorenú politickú provokáciu“, prípadné odvetné opatrenia nijako nešpecifikoval.

„Bez toho, aby boli pozvaní, americkí politici neustále propagujú takzvaný politický bojkot zimnej olympiády v Pekingu,“ povedal hovorca ministerstva zahraničia Čao Li-ťien.

Volanie po bojkote na diplomatickej úrovni pritom nezaznieva len z USA, ale tiež z Európskej únie či Británie. Nezáväznú rezolúciu v tomto smere v lete schválil Európsky parlament, podobne sa vyjadrili aj britskí poslanci. Na konci novembra potom prišiel denník Sydney Morning Herald s informáciou, že neúčasť vládnych predstaviteľov na hrách zvažuje aj Austrália.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport