Na hlavný obsah

V Čile schválili manželstvá homosexuálnych párov

Pripojí sa tak napríklad k Argentíne či Brazílii.

V Čile schválili manželstvá homosexuálnych párov
Homosexuálny pár sa fotí pred prezidentským palácom v čilskom Santiagu vysvieteným vo farbách dúhy. Foto: TASR/AP

Obe komory čilského Kongresu schválili v utorok (7. 12.) veľkou väčšinou hlasov manželstvá osôb rovnakého pohlavia. Zákon ešte musí podpísať prezident tejto tradične katolíckej krajiny Sebastián Piera, ktorý prisľúbil, že tak urobí, informovala agentúra Reuters.

„Dnes je historický deň, naša krajina schválila manželstvá osôb rovnakého pohlavia. Vzhľadom na spravodlivosť a rovnosť ide o ďalší krok vpred,“ povedala po hlasovaní tamojšia ministerka sociálnych vecí Karla Rubilarová.

Hlasovanie zákonodarcov tak bolo vrcholom procesu, ktorý sa začal v roku 2017, keď predstavili prvý návrh tohto zákona, za ktorým stála vtedajšia prezidentka Michelle Bacheletová.

Čile sa tak pripojí k vyše 20 krajinám sveta, kde je sobášenie homosexuálnych párov legálne, a to vrátane latinskoamerických krajín ako Argentína, Brazília, Kolumbia, Kostarika a Uruguaj.

Ako uvádza Reuters, civilné zväzky osôb rovnakého pohlavia sú v Čile povolené od roku 2015, avšak homosexuálne páry v rámci nich nemajú rovnaké práva ako po uzavretí manželstva. Nemali totiž napríklad právo na adopciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet