Na hlavný obsah

Variant omikron núti rušiť lety, obmedzenia sa dotknú aj bratislavského letiska

V niektorých krajinách už vytláča deltu.

Variant koronavírusu omikron mení letecký grafikon. Dopravcovia rušia niektoré januárové lety v Európe. Obmedzenia sa dotknú cestujúcich napríklad do Bruselu, Manchestru, Milána či Ríma.

V ďalších mesiacoch sa aerolínie prispôsobia vývoju epidemickej situácie v jednotlivých štátoch a mestách.

Podľa doterajších zistení sa nový variant ochorenia COVID-19 šíri veľmi rýchlo. Omikron na Slovensku doposiaľ potvrdili len v niekoľkých sekvenovaných vzorkách. V niektorých krajinách Európy však už postupne vytláča delta variant.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Je ťažké povedať, že ktoré krajiny sú najrizikovejšie, pretože už je veľmi rozšírený, ale ak by som mala menovať, tak sú to krajiny južnej Afriky, Veľká Británia, štáty Škandinávie, ale aj mnohé iné krajiny v Európskej únii,“ povedala epidemiologička a členka konzília odborníkov Mária Štefkovičová.

Na zhoršujúcu sa pandemickú situáciu v zahraničí reagujú leteckí dopravcovia. Počas januára buď obmedzia, alebo úplne zrušia niektoré lety.

„Spoločnosť Ryanair obmedzí a preruší deväť liniek, od 10. do 31. januára, ide napríklad o destinácie ako Brusel, Solún, Bologna, alebo Miláno. Rovnako reguluje lety aj spoločnosť Wizzair. Letecké spoločnosti avizovali, že hneď po novom roku prehodnotia situáciu, čo sa týka letov vo februári a v marci,“ uviedla hovorkyňa letiska M. R. Štefánika v Bratislave Zuzana Drobová.

Presný zoznam obmedzených a zrušených letov je k dispozícii na internetových stránkach jednotlivých prepravcov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko