Na hlavný obsah

Žene sa vďaka hľadačovi pokladov vrátil snubný prsteň, ktorý stratila pred 50 rokmi

Našiel sa na piesočnatej lúke.

Amatérsky hľadač pokladov na britskom súostroví Vonkajšie Hebridy sa od susedy dozvedel, že pred 50 rokmi stratila pri práci na zemiakovom poli zlatý snubný prsteň. Po trojdňovom pátraní s detektorom kovu šperk našiel a šesťdesiatosemročnej žene ho vrátil, napísal denník The Guardian.

„Bolo to trochu emotívne,“ opísal Donald MacPhee moment, keď svojej susedke doniesol stratený prsteň. Peggy MacSweenová verila, že zlatý krúžok nadobro stratila, keď jej skĺzol z prsta, zatiaľ čo preberala zemiaky pri svojom dome na ostrove Benbecula.

S príbehom sa počas susedského rozprávania zverila práve MacPheeovi, ktorý si dal za úlohu nájsť cennosť. Amatérskemu hľadaniu kovov sa venuje už sedem rokov. S nezvyčajnou činnosťou začal po tom, ako pozrel niekoľko videí na YouTube.

Tri dni prehľadával piesočnatú lúku, na ktorej sa kedysi pestovali zemiaky. Oblasť sa počas rokov stala obľúbeným miestom na popíjanie, čo viedlo k tomu, že pri svojom pátraní narazil na značný počet kovových krúžkov z plechoviek.

„Tri dni som hľadal a vykopal 90 dier. Problém je v tom, že zlaté prstene na detektore vydávajú rovnaký zvuk ako kovové krúžky – a tých som našiel veľa, rovnako ako podkov a plechoviek, „ opísal muž, ktorý na ostrove prevádzkuje hotel.

„Ale tretieho dňa som prsteň našiel. Bol som úplne ohromený. Prehľadal som oblasť 5 000 metrov štvorcových. Bola to šanca jedna ku 100 000 a rozhodne môj najlepší nález. Bola to náhoda. Bola v tom aj technika, ale mal som jednoducho šťastie,“ dodal MacPhee. Po tom, čo vyslobodil šperk z porastu, ho rovno zaniesol jeho majiteľke.

„Bol v bezchybnom stave. Nasadila som si ho na palec a stále perfektne sedel. Nemohla som tomu uveriť, ale bol tam. Myslela som si, že už ho nikdy neuvidím,“ uviedla žena. Jej manžel John, za ktorého sa vydala v júli 1958 a ktorý pred niekoľkými rokmi zomrel, jej po strate toho pôvodného kúpil náhradný prsteň, keď boli na dovolenke.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet