Na hlavný obsah

Zmyslom pre detail ohúrila aj kráľovskú rodinu. Marie Tussaudovú preslávili voskové figuríny

Robila tiež posmrtné masky obetiam revolúcie.

Múzeum voskových figurín Madame Tussauds sa v súčasnosti nachádza v mnohých metropolách sveta. Zaslúžila sa o to zakladateľka múzea tejto značky v Londýne Marie Tussaudová. Od jej narodenia uplynulo v stredu (1. 12.) 260 rokov.

Marie Tussaudová, rodným menom Grosholtzová, sa narodila vo francúzskom Štrasburgu 1. decembra 1761 ako dcéra vdovy. Po smrti manžela pracovala jej mama ako gazdiná u strýka – doktora Philippa Curtiusa, ktorý bol známy ako šikovný sochár zaujímajúci sa aj o vytváranie voskových figurín.

Dokonalé stvárnenie Voltaira

K umeniu spracúvať vosk sa tak dostala i malá Marie. Majster Curtius si všimol talent dievčatka, jej šikovné prsty a zmysel pre detail ho uchvátili natoľko, že jej poskytoval hodiny zadarmo.

Jeho populárne panoptikum plné figurín v reálnej veľkosti potom v roku 1794 zdedila. Jej prvým dielom bola figurína známeho filozofa Voltaira, nasledovali americký štátnik Benjamin Franklin a francúzsky filozof Jean-Jacques Rousseau.

Voltaira predstavila svetu ako sedemnásťročná. Jej verné stvárnenie a dokonalé vystihnutie čŕt zaujalo aj sestru francúzskeho kráľa Ľudovíta XVI. Alžbetu, ktorá Marie Tussaudovej pridelila funkciu dvornej umelkyne. nasledoval americký štátnik Benjamin Franklin a francúzsky filozof Jean-Jacques Rousseau.

Z chudobného dievčaťa sa tak stala obletovaná a obdivovaná dáma, ktorá žila vedľa kráľovskej rodiny dlhých deväť rokov – od roku 1780 do roku 1789 pracovala a žila v kráľovskom paláci vo Versailles, vyučovala aj Alžbetu.

Profitovala aj počas revolúcie

V časoch Veľkej francúzskej revolúcie (1789 až 1799) prišiel o hlavu nielen Ľudovít XVI., ale aj jeho slávna manželka Mária Antoinetta. Tussaudovú počas revolúcie uväznili, keďže bola rojalistka.

Zatkli ju spolu s Joséphine de Beauharnais, budúcou manželkou Napoleona. V rámci prípravy na popravu si nechala Tussaudová oholiť hlavu. Výmenou za milosť sa vraj ona aj Curtius podujali na hroznú úlohu – vyrezávanie posmrtných masiek popravených, nazrel do histórie portál National Geographic.

Uznávaná sochárka profitovala i v týchto ťažkých časoch. Vášnivo zbierala revolučné symboly, v jej zbierke sa vraj našiel tiež kľúč od ikonickej parížskej väznice Bastila.

Vo svojich memoároch neskôr spomínala, že mnohokrát robila posmrtné masky obetiam revolúcie, ktoré skončili na popraviskách pod gilotínou. Mnohí z nich boli jej priateľmi.

Presun do Anglicka

Jej manželstvo s Françoisom Tussaudom nebolo šťastné. Tussaudová preto v roku 1802 využila horko-ťažko získané povolenie vycestovať, vzala svojich dvoch synov, voskové figuríny a posmrtné masky a odišla do Anglicka.

V nasledujúcich 33 rokoch ho celé precestovala a všade sa jej zbierka voskových figurín, dopĺňaná o anglických vrahov a iných zločincov, tešila veľkému záujmu. Nakoniec sa jej múzeum usadilo v stálych výstavných priestoroch na ulici Baker Street v Londýne.

Tu Tussaudová pracovala až do svojej smrti 16. apríla 1850, zomrela vo veku 88 rokov. Jej poslednou prácou bola jej vlastná figurína.

Panoptikum sa v roku 1884 presťahovalo na Marylebone Road v Londýne. Naďalej ho viedli jej potomkovia.

Rôzne osobnosti

V múzeu Madam Tussauds, ktoré je panoptikom, teda zbierkou zaujímavostí, sa nachádzajú nielen osobnosti dejín, ale aj známe aj menej neznáme, no zaujímavé postavy.

Napríklad v Kabinete hrôzy (Chamber of Horrors) majú miesto obete francúzskej revolúcie, ale aj rôzni vrahovia a ich obete. Veľa vystavovaných figurín znázorňuje súčasníkov madam Tussaudovej – napríklad Voltairea, Benjamina Franklina alebo britského admirála Horatia Nelsona.

V roku 2003 ohrozilo preslávené voskové figuríny najhorúcejšie leto za uplynulých niekoľko desiatok rokov. Personál múzea Madame Tussauds ho preto usilovne chladil a navážal do jeho priestorov kilá ľadu.

Expozíciu svetoznámeho múzea nielen v Londýne, ale aj ďalších pobočkách po svete, rokmi rozšírili viaceré voskové figuríny svetoznámych celebrít.

https://twitter.com/cnnphilippines/status/1463104592137551874

Múzeum predstavuje návštevníkom významné historické osobnosti, členov kráľovských rodín, športové hviezdy, hereckých a speváckych umelcov z celého sveta, ale aj neslávne známych zločincov. 

V súčasnosti sa múzeum Madame Tussauds nachádza vo viacerých mestách sveta – napríklad Bangkok, Blackpool, Sydney, Washington D.C., Berlín, Budapešť, Praha a Viedeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet