Na hlavný obsah

Aj vďaka nemu sa Gagarin dostal do vesmíru, Sergej Koroľov sa stal slávnym až po smrti

Režim ho dokonca poslal do gulagu.

Aj vďaka nemu sa Gagarin dostal do vesmíru, Sergej Koroľov sa stal slávnym až po smrti
Na snímke Sergej Pavlovič Koroľov. Foto: Facebook

Bol sovietskym odborníkom v raketovej a kozmickej technike, hlavný konštruktér prvých umelých družíc Zeme a kozmických lodí.

Sergej Pavlovič Koroľov sa narodil pred 115 rokmi 12. januára 1907 v meste Žitomir vo vtedajšom ruskom impériu (v súčasnosti na území Ukrajiny).

Po jeho narodení sa mu rozišli rodičia a Koroľov žil iba s matkou a starými rodičmi v meste Nežin. V roku 1916 sa matka vydala za inžiniera Georgija Michailoviča Balanina, ktorý mal na Koroľova pozitívny vplyv.

V roku 1917 sa spolu s rodičmi presťahoval do Odessy. Už od začiatku ho bavila matematika a zaujímal sa aj o letectvo. Bol členom miestneho aeroklubu.

Ako uviedol Guardian, študoval najprv na odesskej stavebnej škole, neskôr od roku 1924 na Kyjevskom polytechnickom inštitúte a v roku 1926 ho prijali na Moskovskú štátnu technickú univerzitu N. E. Baumana.

Počas štúdia sa Koroľov spoznal s významným sovietskym leteckým konštruktérom Andrejom Tupolevom. Svojho mladého študenta opísal „ako muža s neobmedzenou oddanosťou k svojej práci a myšlienkam“.

Odsúdený na práce v Kolyme

Koroľov sa kvalifikoval ako pilot a začal konštruovať vetrone, ku ktorým pridal raketové motory. Spolu s ďalšími podobne nadšenými vedcami založil organizáciu GIRD (Gruppa izučenija reaktivnovo dviženija – Skupina pre štúdium reaktívneho pohonu), v rámci ktorej sa venovali vývoju raketových motorov a rakiet. 

V roku 1933 úspešne odpálil prvú raketu na kvapalné palivo v ZSSR. Prosperoval, pretože bol pracovitý a lojálny k sovietskemu systému.

Na snímke je fotografia Sergeja Koroľova, ktorý skonštruoval Sputnik 1. ZDROJ: TASR

V júni 1938 sa do jeho bytu vlámali štyria agenti tajnej služby a zatkli ho ako špióna. Nakoniec ho donútili priznať sa k zločinom zrady a sabotáže za čo ho odsúdili na 10 rokov ťažkých prác v zlatej bani Kolyma, najznámejšej zo všetkých trestaneckých väzenských táborov – gulagov.

Po piatich mesiacoch Koroľova prepustili a ďalších päť rokov strávil vo väzení v Moskve, kde oficiálne pracoval na návrhu lietadiel a rakiet s ďalšími vedcami a technikmi. Jedným z nich bol aj Tupolev, ktorý si ako poverený vedením tímu vyžiadal aj Koroľova.

Vývoj balistických rakiet

V lete 1944 ho predčasne prepustili, o rok neskôr vymenovali za plukovníka Červenej armády a poslali ho do Nemecka. V zóne, ktorá pripadla Sovietskemu zväzu, sa totiž nachádzala továreň v Nordhausene.

Koroľova nadchol pokrok, aký urobili Nemci vo vývoji rakiet, spolu s kolegami ich testoval a na princípe V-2 vznikla sovietska balistická raketa R-1. Začiatkom päťdesiatych rokov vytvoril raketu R-2, ktorá mala dolet 600 km.

Od začiatku studenej vojny stála pred sovietskymi konštruktérmi úloha vyvinúť medzikontinentálnu balistickú raketu, ktorá by bola schopná niesť jadrovú hlavicu a zasiahnuť územie USA. Koroľov tak vyrobil raketu R-7, ktorú prvýkrát úspešne otestovali v auguste 1957.

„Mal búrlivú povahu, mal sklony kričať a používať nadávky, ale rýchlo odpúšťal a zabúdal. Jeho pohlcujúcou vášňou bola práca, práca, práca na prieskume vesmíru a na obrane svojej krajiny. Človek sa čuduje, ako si udržal takú neochvejná lojalitu k systému, ktorý sa k nemu správal tak kruto,“ povedal životopisec James Harford v knihe Korolev: How One Man Masterminded the Soviet Drive to Beat America to the Moon.

Z Bajkonuru 4. októbra 1957 odštartovala raketa R-7, ktorá neniesla jadrovú hlavicu, ale hermetickú guľovú schránku so štyrmi anténami. V jej útrobách bol zdroj energie a vysielacia aparatúra. Prístroj s názvom Sputnik 1 sa po navedení na obežnú dráhu Zeme stal jej prvou umelou družicou.

Človek vo vesmíre

Vedenie krajiny žiadalo ďalšiu reprízu, a tak o necelý mesiac mieril na orbitu Sputnik 2, ktorý už neniesol iba prístroje, ale aj legendárnu sučku Lajku. Po nej bolo ďalšou úlohou dostať do vesmíru človeka.

Na archívnej snímke z 5. novembra 1957 pes Lajka, prvá živá bytosť vo vesmíre, na palube Sputnika II. ZDROJ: TASR

V tom čase si však lekári neboli istí, ako bude ľudské telo reagovať na intenzívne sily štartu a potom na beztiažový stav obežnej dráhy. Z 20 pilotov vybrali Jurija Gagarina.

Keď 12. apríla 1961 po hodine a štyridsiatich minútach a jednom oblete Zeme na obežnej dráhe úspešne pristála vesmírna loď Vostok 1, Gagarin sa stal oslavovanou svetovou hviezdou. Sergej Koroľov však zostal v ústraní.

Koroľov pokračoval v práci, riešil let trojčlennej posádky, v rámci ktorej Alexej Leonov v marci 1965 ako prvý človek vystúpil do otvoreného kozmického priestoru, no predovšetkým pracoval na rakete označenej N-1, ktorá mala slúžiť pre pilotované lety na Mesiac.

Na nedatovanej snímke je v skafandri sovietsky kozmonaut Jurij Gagarin. ZDROJ: TASR

Slávnym sa stal až po smrti

Koroľov mal viacero zdravotných problémov. V januári 1966 ho prijali do kremeľskej nemocnice, kde ho podrobili zákroku, pri ktorom mu mali odstrániť nezhubný nádor v konečníku. Pri operácii vykrvácal a zomrel 14. januára 1966.

Až po Koroľovovej smrti Kremeľ rozhodol, že jeho osobu odtajní a vytvorí z neho sovietskeho hrdinu. Vytvoril tak oficiálny nekrológ, ktorý podpísali všetci najvyšší predstavitelia. Nasledoval pompézny pohreb a uloženie pozostatkov.

Celú pravdu o živote Sergeja Koroľova sa verejnosť však začala dozvedať až na prelome 80. a 90. rokov.

Moskva v snahe utajiť identitu hlavného konštruktéra zašla až tak ďaleko, že nereagovala ani na list výboru pre udeľovanie Nobelovej ceny, ktorý chcel oceniť človeka, ktorý sa v roku 1957 zaslúžil o vypustenie prvej umelej družice Zeme. „Na Sputniku pracoval celý sovietsky ľud,“ odkázal vtedy sovietsky vodca Nikita Chruščov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet