Na hlavný obsah

Borrell na návšteve Ukrajiny: Kyjev má plnú podporu EÚ

Opätovne upozornil na dôsledky ruskej agresie.

Borrell na návšteve Ukrajiny: Kyjev má plnú podporu EÚ
WA 5 Charkov - Vysoký predstavite¾ EÚ pre zahraniènú a bezpeènostnú politiku Josep Borrell (vpravo) a šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba (druhý sprava) sedia vo vrtu¾níku a letia z letiska v Charkove do Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny v stredu 5. januára 2022. FOTO TASR/AP Ukrainian Foreign Minister Dmytro Kuleba, center, and High Representative of the European Union for Foreign Affairs Josep Borrell fly in a helicopter to depart to eastern Luhansk region, at the airport in Kharkiv, Ukraine, Wednesday, Jan. 5, 2022. (Ukrainian Foreign Ministry Press Office via AP) Foto: TASR/AP

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell v stredu (5. 1.) zopakoval, že Únia plne podporuje Ukrajinu a bude reagovať na prípadnú ruskú agresiu proti Kyjevu. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Borrell po boku ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu v stredu navštívil takzvanú kontaktnú líniu v Donbase na východe Ukrajiny, kde ukrajinské ozbrojené sily čelia separatistom podporovaným Ruskom.

„Som tu v prvom rade preto, aby som opätovne potvrdil plnú podporu Ukrajine zo strany Európskej únie. Podporujeme nezávislosť, suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny,“ vyhlásil Borrell po návšteve kontaktnej línie.

Šéf únijnej diplomacie dodal, že akákoľvek „diskusia o bezpečnostnej architektúre Európy sa musí odohrať za prítomnosti EÚ“. Zopakoval tiež, že Rusko bude čeliť „obrovským následkom“ v prípade vojenskej eskalácie na východe Ukrajiny.

„Konflikt na hraniciach je na pokraji ďalšieho vyostrenia, a to vytvára napätie v súvislosti s európskou bezpečnosťou ako celkom. EÚ má v tejto otázke pevný postoj a aj pevné odhodlanie. Akákoľvek vojenská agresia proti Ukrajine bude mať obrovské následky a vysokú cenu,“ dodal.

Spresnil, že „s podobne zmýšľajúcimi partnermi (USA, NATO) koordinujeme našej kroky vedúce k deeskalácii situácie“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet