Na hlavný obsah

Brazília začala s očkovaním detí aj napriek nesúhlasu prezidenta

Ako prvého zaočkovali domorodého chlapca.

Brazília začala s očkovaním detí aj napriek nesúhlasu prezidenta
Na snímke brazílsky prezident Jair Bolsonaro. Foto: TASR/AP

Brazília začala v piatok (14. 1.) očkovať proti ochoreniu COVID-19 deti vo veku 5 až 11 rokov po tom, ako tento krok schválili aj napriek námietkam prezidenta Jaira Bolsonara. Informovala o tom agentúra AFP.

Osemročný domorodý chlapec bol prvým dieťaťom, ktoré zaočkovali počas oficiálneho ceremoniálu v nemocnici v Sao Paule, ktorého sa zúčastnil aj guvernér štátu Joao Doria. Prvú dávku vakcíny proti koronavírusu v Brazílii podali tiež v Sao Paule v januári 2021.

Brazílsky regulačný úrad pre lieky (Anvisa) schválil novú vekovú skupinu na očkovanie pred mesiacom. Viac ako 20 miliónov detí má v prípade súhlasu rodičov nárok na očkovanie vakcínou od spoločnosti Pfizer. Domorodí obyvatelia a deti so zdravotnými problémami sú prioritnými skupinami pre očkovanie. 

Brazílsky prezident tento krok opakovane kritizoval a trval na tom, že on by svoju 11-ročnú dcéru Lauru nikdy nedal zaočkovať.

Bolsonaro, sám nezaočkovaný, spôsobil rozruch, keď požiadal o zverejnenie mien osôb zodpovedných za schválenie tohto kroku. Združenie zastupujúce predstaviteľov Anvisy odsúdilo Bolsonarove „fašistické metódy“ a šéf úradu po vyhrážkach požiadal o policajnú ochranu pre zamestnancov úradu.

Podľa oficiálnych údajov ministerstva zdravotníctva zomrelo v Brazílii na COVID-19 viac ako 300 detí vo veku 5 až 11 rokov, z celkového počtu 620 000 úmrtí na túto chorobu v krajine s 213 miliónmi obyvateľov.

Počet nových prípadov v krajine výrazne vzrástol od objavenia sa variantu omikron koncom novembra. Počet nových prípadov bol vo štvrtok (13. 1.) tesne pod 100 000, pričom pred dvoma týždňami to bolo menej ako 6 000. V Brazílii je plne zaočkovaných viac ako 68 percent obyvateľov, aspoň jednu dávku má viac ako 78 percent, informuje server ourworldindata.com.

V piatok Brazília oznámila 112 286 nových prípadov za 24 hodín, čo je blízko rekordných 115 228, ktoré krajina hlásila 23. júna, keď sa nachádzala uprostred tretej vlny pandémie.          

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet