Na hlavný obsah

Ceny ropy vzrástli na sedemročné maximum

Príčinou sú aj nižšie zimné teploty na severnej pologuli.

Ceny ropy vzrástli na sedemročné maximum
Ilustračné foto - ropný vrt. Foto: TASR/AP

Ceny ropy v utorok (18. 1.) vzrástli o viac ako 1 dolár na vyše sedemročné maximum. Dôvodom sú obavy z možného prerušenia dodávok z oblasti Perzského zálivu po útoku jemenských povstalcov na Spojené arabské emiráty (SAE). To vyvolalo nepriateľstvo medzi skupinou naklonenou Iránu a koalíciou pod vedením Saudskej Arábie.

„Nové geopolitické napätie prispelo k pretrvávajúcej napätej situácii na trhu,“ uviedol analytik ANZ Research v poznámke.

V priemyselnej oblasti Musaffah v Abú Zabí blízko skladovacích zariadení štátnej ropnej spoločnosti ADNOC v pondelok (17. 1.) explodovali tri cisterny s palivom a na stavenisku na medzinárodnom letisku v Abú Zabí vypukol požiar.

Dopyt prevýši ponuku

Ceny ropy podporili tiež nižšie zimné teploty na severnej pologuli, ktoré zvýšili dopyt po vykurovacích palivách.

Podľa expertov dopyt po rope v tomto roku prevýši ponuku, pretože svet sa otvára po dvoch rokoch blokád a „obnovuje sa normálnejšia trajektória dopytu“.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou vo februári sa v utorok (18. 1.) o 7.30 h SEČ predával po 85,44 dolárov (74,93 eura). To bolo o 1,62 alebo 1,93 % viac ako v prechádzajúci deň na konci obchodovania. Počas ranného obchodovania pritom cena WTI nakrátko dosiahla 87,55 dolárov a bola tak najvyššia od 29. októbra 2014.  

Cena marcového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent sa zvýšila o 1,29 dolárov alebo 1,49 % na 87,77 dolárov za barel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika