Na hlavný obsah

Chrípka sa po ročnej pauze vracia. Európa môže čeliť dvojitej pandémii

Tá by výrazne zaťažila zdravotníctvo.

Chrípka sa po ročnej pauze vracia. Európa môže čeliť dvojitej pandémii
Ilustračná snímka. Foto: twitter/ Cherumbu News

Chrípka sa túto zimu vrátila do Európy rýchlejšie, ako sa očakávalo po tom, čo minulý rok takmer vymizla, čo vyvoláva obavy z dvojitej pandémie chrípky a koronavírusu.

Lockdowny, nosenie masiek a spoločenský odstup, ktoré sa v Európe stali normou počas pandémie COVID-19, minulú zimu dočasne zlikvidovali chrípku, ktorá ročne zabije približne 650 000 ľudí na celom svete, píše The New York Times.

Dvojitá pandémia by zaťažila zdravotníctvo

„Videli sme, ako nárast infekcií koronavírusom môže zahltiť nemocnice a chrípkové infekcie by mohli ešte viac zaťažiť systémy zdravotnej starostlivosti,“ povedala americká epidemiologička Sonja Olsenová.

„Ak budú oba vírusy naďalej cirkulovať a zvyšovať svoju aktivitu, situácia sa môže ešte zhoršiť,“ dodala.

Krajiny prijali menej prísne opatrenia na boj proti covidu, a tak má chrípka lepšie podmienky na šírenie. Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) tento mesiac oznámilo, že od polovice decembra sa ochorenie v Európe šíri rýchlejšie, než sa očakávalo.

V decembri počet prípadov chrípky na európskych jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) neustále rástol a v poslednom týždni roka dosiahol vrchol na úrovni 43 prípadov, vyplýva z údajov ECDC a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

To je výrazne pod úrovňou spred pandémie – napríklad v roku 2018 týždenný počet prípadov chrípky na jednotkách intenzívnej starostlivosti dosahoval aj viac ako 400.

Je to však veľký nárast v porovnaní s minulým rokom, keď bol za celý december na jednotkách intenzívnej starostlivosti zaznamenaný len jeden prípad chrípky, vyplýva z údajov.

Čaká nás nezvyčajne dlhá chrípková sezóna?

Návrat vírusu by mohol byť začiatkom nezvyčajne dlhej chrípkovej sezóny, ktorá by sa mohla pretiahnuť až do leta, uviedol pre agentúru Reuters hlavný expert ECDC na chrípku Pasi Penttinen.

„Ak začneme rušiť všetky opatrenia, mám veľké obavy, že vzhľadom na to, že sme takú dlhú dobu nemali takmer žiadnu cirkuláciu v európskej populácii, sa možno odkloníme od bežných sezónnych vzorcov,“ vyhlásil.

Uviedol, že zrušenie reštriktívnych opatrení na jar, by mohlo predĺžiť cirkuláciu chrípky ďaleko za normálny koniec európskej sezóny v máji.

„Dvojitá epidémia“ by mohla spôsobiť nadmerný tlak na už aj tak preťažené zdravotnícke systémy, uviedlo ECDC vo svojej správe.

Tohtoročná chrípka ohrozuje najmä starších ľudí

Situáciu komplikuje aj skutočnosť, že dominantným kmeňom chrípky, ktorý tento rok koluje, je zatiaľ vírus AH3, ktorý zvyčajne spôsobuje najťažšie prípady u starších ľudí.

Penttinen uviedol, že na konečné hodnotenie vakcín proti chrípke je ešte priskoro, pretože na analýzy reálneho stavu je potrebný väčší počet chorých. Laboratórne testy však ukazujú, že vakcíny dostupné v tomto roku „nebudú optimálne“ proti vírusu AH3.

Je to najmä preto, že v čase, keď sa minulý rok rozhodovalo o zložení vakcín, kolovalo v populácii veľmi málo vírusov, takže pre výrobcov vakcín bolo ťažšie predpovedať, ktorý kmeň bude v nadchádzajúcej chrípkovej sezóne dominantný.

Množia sa pochybnosti o účinkoch vakcín proti chrípke

Spoločnosť Vaccines Europe, ktorá zastupuje popredných výrobcov vakcín v regióne, uznala, že výber kmeňa bol sťažený veľmi nízkou minuloročnou cirkuláciou chrípky, ale dodala, že zatiaľ nie je dostatok údajov na posúdenie účinnosti očkovania v tejto sezóne.

Vakcíny proti chrípke sa každý rok upravujú, aby boli čo najúčinnejšie proti neustále sa meniacim vírusom chrípky. O ich zložení sa rozhoduje šesť mesiacov pred začiatkom chrípkovej sezóny na základe cirkulácie vírusov na opačnej pologuli. To dáva výrobcom liekov čas na vývoj a výrobu očkovacích látok.

Celoeurópske údaje o používaní vakcín proti chrípke zatiaľ nie sú k dispozícii. Národné údaje za Francúzsko však ukazujú, že ich účinnosť nie je taká, ako úrady dúfali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet