Na hlavný obsah

Demonštrácie v Kazachstane pokračujú. Zatkli už takmer 6 000 ľudí, zomrelo ich 164

V meste Alma-Ata je problém s dodávkami potravín.

Demonštrácie v Kazachstane pokračujú. Zatkli už takmer 6 000 ľudí, zomrelo ich 164
Na snímke príslušník polície, ktorý zasahuje proti protestujúcim v Kazachstane. Foto: SITA/AP

V kazachstanskom najväčšom meste Alma-Ata v noci na nedeľu (9. 1.) pokračovali potýčky s demonštrantmi, oznámili podľa agentúry Interfax úrady. Podľa miestnych médií sa ozývali výstrely, väčšinou však údajne varovné.

Tlačová služba prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva uviedla, že polícia zadržala od začiatku týždňových protestov takmer 6 000 ľudí, medzi nimi mnoho cudzincov. Úrady neskôr uviedli, že pri protestoch zomrelo 164 ľudí.

Miestne aerolínie v nedeľu zrušili v Kazachstane viac ako polovicu plánovaných vnútroštátnych spojov, najmä pre situáciu v Alma-Ate.

„Demonštranti stále kladú ozbrojený odpor. Je to stabilizované, ale občas prepukne divoký odpor,“ povedal jednej z miestnych televízií vicestarosta mesta Jeržan Babakumarov.

Ruská televízia Mir-24 uviedla, že noc v Alma-Ate bola pomerne pokojná, v rôznych častiach mesta síce bolo počuť streľbu, zdalo sa však, že ide len o varovné výstrely.

V meste, rovnako ako vo zvyšku krajiny, stále platí zákaz nočného vychádzania, na jeho začiatok upozorňuje siréna. Potom ulice znateľne utíchnu a neprechádzajú nimi v podstate žiadne autá, opisuje Mir-24.

Podľa reportérov stanice je teraz v Alma-Ate najväčší problém s dodávkami potravín a úrady sa snažia zabezpečiť najmä zásobovanie malých obchodov a večierkov. Niekde je po niekoľkodňovom výpadku možné platiť kartou a čoskoro by sa malo otvoriť trhovisko.

Lekárne fungujú v obmedzenom režime, podľa televízie majú zásoby liekov na mesiac a niektoré aj na dlhší čas. „Miestne úrady žiadajú obyvateľov, aby boli opatrní, riadili sa všetkými bezpečnostnými opatreniami a plnili požiadavky armády,“ uviedla Mir-24.

Kancelária prezidenta Tokajeva podľa agentúry TASS oznámila, že úrady zatkli takmer 6 000 ľudí, z ktorých mnohí boli cudzinci. Ministerstvo vnútra podľa miestnych médií informovalo o 5 135 zadržaných a 125 začatých trestných stíhaniach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet