Na hlavný obsah

Európa sa musí zapojiť do rozhovorov s Ruskom, zhodli sa Macron s von der Leyenovou

V pondelok majú prebehnúť rokovania medzi Ruskom a USA.

Európa sa musí zapojiť do rozhovorov s Ruskom, zhodli sa Macron s von der Leyenovou
Francúzsky prezident Emmanuel Macron a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Do americko-ruských rokovaní o riešení krízy okolo Ukrajiny sa musí zapojiť aj Európska únia. Uviedla to v piatok (7. 1.) predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ktorú citovala agentúra AFP.

„Jedna vec je jasná: bez Európy sa nič nevyrieši. Akékoľvek bude riešenie, musí byť do neho zainteresovaná aj Európa,“ povedala von der Leyenová na tlačovej konferencii v Paríži, kam pricestovala  pri príležitosti začiatku polročného predsedníctva Francúzska v Rade Európskej únie.

Vyjadrenia šéfky EK zazneli po rokovaní s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Zdôraznila, že EÚ sa výrazne angažuje na Ukrajine, ktorej už poskytla finančnú pomoc v celkovej výške šesť miliárd eur. Pripomenula tiež, že pre Ukrajinu je kľúčové jej postavenie ako tranzitnej krajiny pre dodávky ruského zemného plynu do Európy.

EÚ musí viesť s Moskvou vlastný dialóg

Macron na tej istej tlačovej konferencii ocenil, že USA a Rusko chcú riešiť krízu okolo hromadenia ruských vojsk pri hraniciach Ukrajiny diplomatickou cestou. Budúcotýždňové rokovania však podľa neho nesmú narušiť „európsku bezpečnostnú architektúru„, ktorej budovanie je v kompetencii Európanov.

Spojené štáty podľa Macrona svoj prístup k celej záležitosti „príkladne“ koordinujú s EÚ. Avšak Únia by mala o Ukrajine viesť s Moskvou aj vlastné rozhovory. Podčiarkol pritom, že „dialóg neznamená robenie ústupkov“.

Administratíva prezidenta USA Joea Bidena v tejto situácii pristúpila na rokovania s Kremľom, ktoré majú prebehnúť v pondelok v Ženeve.

Rusko žiada od Západu záruky, že sa Ukrajina v budúcnosti nestane členskou krajinou Severoatlantickej aliancie. Spojené štáty a ich spojenci z NATO pohrozili Moskve v prípade útoku na Ukrajinu prísnymi sankciami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet