Na hlavný obsah

Europol uchováva osobné údaje dlhšie, než by mal

Upozornil na to Európsky dozorný úradník pre ochranu údajov.

Europol uchováva osobné údaje dlhšie, než by mal
Na archívnej snímke je budova Europolu v holandskom Haagu. Foto: TASR/AP

Európsky policajný úrad Europol uchováva množstvo osobných údajov Európanov bez toho, aby boli preukázateľne spojení so zločinmi. Upozornil na to Európsky dozorný úradník pre ochranu údajov Wojciech Wiewiórowski. Agentúre nariadil, aby informácie vymazala. Tá to odmieta.

Podľa Wiewiórovskeho môžu tieto údaje pochádzať z vlastných databáz Únie ako sú Schengenský systém či Frontex, zo systémov údajov o cestujúcich v leteckej doprave či z policajných údajov z členských štátov. V prípade, ak nemožno údaje priradiť k žiadnemu trestnému činu, treba ich po polroku vymazať. Téme sa venoval v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko redaktor RTVS Martin Hílek.

Europol s tým nesúhlasí a tvrdí, že takúto povinnosť nemá. Údaje môže uchovávať dovtedy, kým je to potrebné pre hodnotenie vyšetrovania. To však môže trvať aj niekoľko rokov. Podľa Európskej komisie by odstránenie dát predstavovalo veľké riziko a zvažuje legislatívu, ktorá by uchovávanie takýchto údajov povolila.

Dôležitý je postoj Francúzska, ktoré predsedá Európskej rade. V otázke digitálnej legislatívy má francúzske predsedníctvo veľké ambície. „Európa má vo všeobecných nariadeniach o ochrane údajov na stole mimoriadne zaujímavý súbor predpisov, ktoré riešia ďalšie digitálne problémy. S tým súvisia aj otázky o umelej inteligencii, ktoré táto technológia kladie,“ povedal francúzsky štátny tajomník pre digitálnu transformáciu Cedric O.

Do akej miery bude Francúzsko presadzovať ochranu osobných údajov v tomto prípade, je otázne. Europol má na odstránenie dát a splnenie nariadenia rok. Regulácia, ktorú pripravuje Komisia, však môže tieto postupy legalizovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál