Na hlavný obsah

Holandsko má novú vládu. Premiér a ministri zložili sľub

Šéfom kabinetu sa štvrtýkrát stal Mark Rutte.

Holandsko má novú vládu. Premiér a ministri zložili sľub
Holandský premiér Mark Rutte počas príchodu do Kráľovského paláca Noordeinde v holandskom Haagu. Foto: TASR/AP

Holandský liberálny premiér Mark Rutte a jeho v poradí už štvrtý kabinet v pondelok (10. 1.) predpoludním zložili prísahu do rúk kráľa Viliama Alexandra.

Voľby sa konali vlani v marci a koaličné rokovania, ktoré sa skončili v polovici decembra, boli najdlhšie v histórii krajiny. Ceremoniál sa odohral v tanečnej sále kráľovského paláca v Haagu, pretože tieto priestory boli ako jediné dostatočne veľké, aby spĺňali pravidlá pre rozstupy dané opatreniami.

Prísahu skladalo celkovo 20 ministrov a deväť štátnych tajomníkov. V paláci chýbala ľavicovo-liberálna ministerka financií a podpredsedníčka vlády Sigrid Kaagová, ktorá je po nákaze covidom v izolácii a sľub zložila online.

Všetci prítomní si mohli vybrať, v akom jazyku zložia sľub. Tajomníčka pre kvóty a clá Aukje de Vriesová si ako jediná zvolila frízštinu, poznamenala stanica NOS.

Rutte (54) stojí na čele vlády už viac ako 11 rokov a v Európskej únii je po maďarskom premiérovi Viktorovi Orbánovi druhým najdlhšie slúžiacim predsedom vlády.

Jeho Ľudová strana za slobodu a demokraciu (VVD) bude nasledujúce tri roky vládnuť spoločne ľavicovo liberálnou stranou Demokrati 66 (D66), Kresťanskodemokratickou výzvou (CDA) a Kresťanskou úniou (CU).

V pondelok menovaný kabinet, označovaný podľa svojho poradia ako Rutte IV, tvoria takmer z polovice ženy, čo je najviac v holandskej histórii, píše agentúra DPA.

Sľuby a výzvy

Nová koalícia sľúbila veľkorysé výdavky na udržateľnú energetiku, bývanie, starostlivosť o deti a vzdelávanie, ale najprv sa bude musieť vyrovnať s pandémiou covidu.

Holandsko sa aktuálne potýka s rekordnými počtami novoinfikovaných a vláda musí do piatka (14. 1.) rozhodnúť, či predĺži prísne pravidlá lockdownu, ktoré v krajine platia od polovice decembra.

Šéfom diplomacie sa stal Wopke Hoekstra, ktorého doterajší rezort financií prevezme Kaagová. Tá bola v predchádzajúcej Rutteho vláde ministerkou zahraničia, ale v septembri rezignovala rovnako ako ministerka obrany Ank Bijleveldová.

Obe odstúpili pre kritiku, ktorej vláda čelila za údajne pomalé evakuácie z Afganistanu, kde sa v auguste znova chopilo moci radikálne islamistické hnutie Taliban.

Novou holandskou ministerkou obrany sa stala doterajšia ministerka vnútra Kajsa Ollongrenová. Rezort spravodlivosti povedie Dilan Yesilgözová Zegeriusová, ktorá je kurdského pôvodu. Narodila sa v Ankare a do Holandska sa presťahovala ako dieťa, uviedla DPA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet