Na hlavný obsah

Krajina eviduje ďalších 73 prípadov omikronu, potvrdil Lengvarský

Vo viacerých okresoch rýchlo rastie počet pozitívnych.

Krajina eviduje ďalších 73 prípadov omikronu, potvrdil Lengvarský
Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský. Foto: TASR

Na Slovensku potvrdili laboratóriá sekvenáciou pozitívnych vzoriek 73 nových prípadov infekcie koronavírusovým variantom omikron. Dohromady ich evidujú 127. Oznámil to v stredu (19. 1.) minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) s tým, že tieto údaje indikujú nástup ďalšej vlny pandémie covidu.

Koncom roka mal omikron zastúpenie 2 %, počas prvého januárového týždňa to bolo 13 % a v nasledujúcom týždni 30 %, spresnil šéf Inštitútu zdravotníckych analýz (IZA) Matej Mišík.

Dodal, že v 15 slovenských okresoch je týždenný nárast prípadov ochorenia vyšší ako 50 %. „Vidíme nárast pozitivity PCR aj antigénových testov,“ uviedol Mišík s tým, že počet hospitalizovaných pacientov za týždeň klesol o 18 % (aktuálne ich je v nemocniciach 1 643).

„Aktuálne do nemocníc prijímame približne 100 ľudí denne, z ktorých 80 % tvoria nezaočkovaní,“ pokračoval Mišík – 3 854 pacientov bolo neočkovaných, očkovaných bolo 1 015. Znižuje sa tiež počet výjazdov vozidiel záchrannej zdravotnej služby.

Povinné očkovanie a skrátenie karantény

Minister Lengvarský zopakoval, že podporuje povinné očkovanie. Podľa neho by sa malo zaviesť aspoň „pri vybraných skupinách“ – senioroch či kritickej infraštruktúre. Uviedol, že sa analyzovali možnosti, ako vymáhať takéto opatrenie, podrobnosti však neprezradil.

V stredu sa proti povinnému očkovaniu vyslovil aj minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Znamenalo by to podľa neho zvýšenie korupcie. Minister financií a expremiér Igor Matovič (OĽANO) poznamenal, že cesta povinného očkovania pre Slovensko „už asi nemá zmysel“ a nie je to témou dňa. Je však ochotný diskutovať o očkovaní starších ľudí, ktorí sú rizikovými pacientmi.

Karanténa sa podľa Lengvarského bude skracovať z terajších 10 dní na päť až vtedy, keď začnú vypadávať dôležité skupiny zamestnancov. „Viac sa môže skrátiť u očkovaných než u neočkovaných,“ pripustil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko