Na hlavný obsah

Kyjevský súd nariadil zhabať Porošenkovi všetok majetok

Bývalý prezident je podozrivý z vlastizrady.

Kyjevský súd nariadil zhabať Porošenkovi všetok majetok
Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko. Foto: TASR

Kyjevský súd vo štvrtok (6. 1.) na žiadosť prokuratúry nariadil zhabať všetok majetok opozičného politika a bývalého prezidenta Petra Porošenka, oznámila agentúra Unian.

Porošenko, ktorý je momentálne na dovolenke v zahraničí, je podozrivý z vlastizrady, dodala. Porošenko sa chcel podľa tlače do vlasti vrátiť 17. januára, keď sa tiež plánoval dostaviť na súd.

Piaty prezident nezávislej Ukrajiny je podľa Unianu vyšetrovaný tiež ako podozrivý z financovania terorizmu a vytvorenia teroristickej organizácie. Úrady ho podozrievajú, že ešte pred zvolením za prezidenta sa dohodol, aj s ľuďmi z najvyššieho vedenia Ruska, na nákupe uhlia za 1,5 miliárd hrivien (48 miliónov eur) z územia ovládaného proruskými separatistami v Donbase na východe krajiny.

Tento nákup podľa vyšetrovateľov zvýšil závislosť ukrajinskej energetiky od Ruska a separatistov, sťažil diverzifikáciu energetických zdrojov a podkopal hospodársku bezpečnosť štátu. V prípade figuruje ako podozrivý tiež proruský opozičný politik Viktor Medvedčuk.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet