Na hlavný obsah

Leteckí záchranári mali v roku 2021 v porovnaní s predošlým o 11 percent viac zásahov

Najčastejšie pomáhajú ľuďom s infarktom.

Leteckí záchranári mali v roku 2021 v porovnaní s predošlým o 11 percent viac zásahov
Na ilustračnej snímke snímke štart vrtuľníka Leteckej záchrannej služby. Foto: TASR

V roku 2021 vzlietli vrtuľníky Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) Air-Transport Europe (ATE) z dvoch stredísk v Českej republike a dvoch stredísk na Slovensku na pomoc k 3 101 pacientom. Informovala o tom hovorkyňa ATE Zuzana Hopjaková.

Posádky na Slovensku zasahovali v uplynulom roku 1 987-krát, čo je oproti roku 2020 viac ako 11-percentný nárast. „Z toho 896-krát leteli záchranári v rámci primárnych zásahov k pacientom priamo do terénu. Zvyšné lety (1 091) tvorili medzinemocničné, tzv. sekundárne transporty. Do terénu boli vrtuľníky najčastejšie privolávané k dopravným nehodám vozidiel, cyklistov, či chodcov,“ uviedla hovorkyňa v tlačovej správe.

Od leteckých záchranárov potrebovalo pomoc v lesoch, na lyžiarskych svahoch či turistických chodníkoch 117 pacientov, v ťažko prístupnom vysokohorskom prostredí vykonali 95 letov. „Techniku vysadenia priamo do terénu pomocou palubného navijaka využili v roku 2021 posádky celkovo 161-krát, z toho 101-krát len popradská základňa, pre ktorú sú charakteristické práve zásahy v horách,“ priblížila.

Najčastejšie leteckí záchranári pomáhajú ľuďom, ktorých postihne srdcový infarkt. V minulom roku previezli do špecializovaných kardiocentier viac ako 600 pacientov s infarktom, druhou najčastejšou príčinou ich vzlietnutia je pomoc ľuďom s cievnou mozgovou príhodou.

Pomáhali aj pri prevoze covidových pacientov

V závere minulého roka, keď vrcholila tretia vlna pandémie koronavírusu na Slovensku, sa znížil počet zásahov záchranárov k úrazovým pacientom, no stroje ATE aj tak boli často vo vzduchu.  „V rámci medzinemocničnej výpomoci sme na základe požiadaviek operačných stredísk v uplynulom roku transportovali 63 pacientov s ochorením COVID-19 z najviac vyťažených nemocníc do tých, ktoré ešte dokázali prijímať pacientov,“ uviedla riaditeľka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Iveta Križalkovičová. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko