Na hlavný obsah

Lipšic zrušil obvinenia poslancov z Varína, ktorí odmietli premenovať ulicu Jozefa Tisa

Prejaviť sympatie k fašizmu sa podľa neho dá len aktívnym konaním.

Lipšic zrušil obvinenia poslancov z Varína, ktorí odmietli premenovať ulicu Jozefa Tisa
Na snímke špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Foto: TASR

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic v pondelok (10. 1.) zrušil na podklade podaných sťažností uznesenie o vznesení obvinenia voči desiatim poslancom obecného zastupiteľstva obce Varín. Informovala o tom hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová.

Podľa Lipšica je možné prejaviť sympatie k hnutiam potláčajúcim ľudské práva len aktívnym konaním, nie nekonaním. „Objektívna stránka skutkovej podstaty trestného činu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd podľa § 422 ods. 1 Trestného zákona vyžaduje, že páchateľ verejne (alebo na mieste verejnosti prístupnom) prejavuje sympatie k skupine, hnutiu alebo ideológii, ktorá vykazuje znaky uvedené v citovanej právnej norme,“ uvádza v odôvodnení svojho rozhodnutia.

„Snaha vyvodiť verejné prejavenie sympatie z nekonania nie je založená na žiadnej zrozumiteľnej právnej a logickej úvahe. V tejto súvislosti zdôrazňujem, že rozširovanie trestnej zodpovednosti nad rámec udržateľného gramatického výkladu, je v trestnom práve hmotnom neprípustné,“ dodáva.

Polemika o tom, či bol Jozef Tiso fašistom, je podľa špeciálneho prokurátora predmetom diskusie historikov. Ako sa však vyjadril, nespochybniteľným faktom zostáva, že Tiso bol predstaviteľom režimu, ktorý potláčal základné ľudské práva a slobody.

Dodáva, že pomenovať ulicu v akomkoľvek meste po predstaviteľovi vojnovej Slovenskej republiky „je prejavom mimoriadneho cynizmu“. „Nedostatok empatie a ignorancia historických faktov však – sami o sebe –  nie sú trestným činom,“ ukončil Lipšic.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko