Na hlavný obsah

Na Downing Street mali večierok aj deň pred pohrebom princa Philipa

Premiérsky úrad sa už kráľovskej rodine ospravedlnil.

Na Downing Street mali večierok aj deň pred pohrebom princa Philipa
WA 31 Londýn - Kocúr Larry, stály obyvate¾ londýnskeho sídla britských premiérov, kráèa okolo Downing Street 10 v Londýne vo štvrtok 13. januára 2022. FOTO TASR/AP Larry the Cat, Britain's Chief Mouser to the Cabinet Office, walks through Downing Street in London, Thursday, Jan. 13, 2022. Britain's Prime Minister Boris Johnson has cancelled a visit Thursday after a family member tested positive for COVID-19. Senior British government ministers have expressed support for Conservative Prime Minister Boris Johnson and rejected demands he resign for attending a garden party during the country's first coronavirus lockdown. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth) *** Local Caption *** sídlo britský premiér kocúr

Niekoľko hodín pred pohrebom manžela britskej panovníčky princa Philipa sa v sídle britského premiéra konal večierok s účasťou asi 30 osôb. V Spojenom kráľovstve bolo v tom čase stretávanie sa členov rôznych domácností prísne zakázané. Informoval o tom v piatok (14. 1.) britský denník The Telegraph.

Premiér Boris Johnson tak čelí ďalšiemu z radu škandálov spojených s porušovaním koronavírusových pravidiel na Downing Street, čo naďalej oslabuje jeho pozíciu na politickej scéne.

Premiérov úrad sa v piatok v zápätí za konanie večierka ospravedlnil kráľovskej rodine. Johnsonov hovorca Jamie Davies však povedal, že premiér vlani 16. apríla, keď sa večierok konal, na Downing Street nebol a ani ho na stretnutie nepozvali.

Johnson na večierku nebol, pretože víkendy trávi vo svojom vidieckom sídle Chequers. Napriek tomu mu najmä opozícia vyčíta správanie jeho zamestnancov. „Nemám slov pre kultúru a správanie na Downing Street,“ povedala zástupkyňa predáka labouristov Angela Raynerová a dodala, že „ryba smrdí od hlavy“.

Večierok v noci z 16. na 17. apríla 2020 bol rozlúčkou vtedajšieho šéfa Johnsonovej komunikácie Jamesa Slacka, ktorý v tejto pozícii končil a mieril do vedenia redakcie bulvárneho denníka The Sun. Slack mal podľa súčasnej hovorkyne Downing Street na kritizovanej akcii prejav, za svoje vtedajšie správanie sa v piatok ospravedlnil.

„Chcel by som sa bezvýhradne ospravedlniť za hnev a bolesť, ktoré som spôsobil,“ uviedol Slack vo svojom vyhlásení. „Je mi to hlboko ľúto a beriem na seba plnú zodpovednosť,“ dodal.

Rozhorčenie verejnosti

Mnoho Britov tento škandál zasiahol aj svojím symbolickým rozmerom. Kým kráľovná Alžbeta II. oplakávala zosnulého manžela, ktorý po jej boku strávil 73 rokov, tak v sídle premiéra sa konal večierok plný alkoholu a tanca.

Johnsonov hovorca Davies pripustil, že večierok vyvolal „značné rozhorčenie verejnosti“. „Je hlboko poľutovaniahodné, že sa to konalo v čase národného smútku a číslo desať sa (kráľovskému) palácu ospravedlnilo,“ uviedol hovorca, pričom použil skrátené označenie premiérovho úradu na adrese Downing Street 10.

Fotografia kráľovnej v čiernom, ktorá 17. apríla sedí úplne sama na drevenej lavici na pohrebe vojvodu z Edinburghu, bola príkladom dodržiavania pandemických pravidiel kráľovskou rodinou i smútku, píše DPA.

Ďalší z radu prešľapov

Johnson je pod paľbou kritiky opozície i niektorých straníkov po správach o viacerých večierkoch v priestoroch premiérovho sídla v čase predvlaňajších prísnych opatrení proti šíreniu vírusu.

Najnovšie médiá informovali o záhradnej party v Downing Street, na ktorej Johnson priznal svoju účasť. Povedal, že sa domnieval, že ide o pracovnú schôdzku, ktorej konanie zodpovedalo vtedajším reštrikciám. Za večierok sa však ospravedlnil.

Najmenej päť údajných večierkov, ktoré sa v čase lockdownu konali vo vládnych budovách, momentálne prešetruje vládna úradníčka Sue Grayová. Okrem záhradnej párty išlo o vianočné večierky či stretnutia zamestnancov po práci. Grayová má vydať svoju správu do konca mesiaca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet