Na hlavný obsah

Na Liptove objavili novú jaskyňu, jej presnú lokalitu zatiaľ taja

Našli aj rôzne predmety z neskorej doby kamennej.

Jaskyniarom z Liptova sa podarili dva objavy naraz. Našli novú jaskyňu a v nej kosti a črepy nádob z neskorej kamennej doby, takzvanej badenskej kultúry. Jej polohu zatiaľ taja.

Na jar tam plánujú podrobnejší archeologický prieskum. Nechcú, aby ich dovtedy predbehli hľadači pokladov. Ako sa kosti ľudí do ťažko prístupného podzemia dostali, je zatiaľ záhadou aj pre odborníkov.

Asi stometrová jaskyňa je v ťažko prístupnom horskom teréne a jej viaceré vchody ukrýva skalný previs. Jaskyňu pracovne nazvali Badenská terasa – práve podľa archeologických nálezov, ktoré v nej našli. V súčasnosti jaskyniari hľadajú, či nemá väčší a lepší vchod.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

,,Práve vďaka tým nádobám sme dokázali ten nález aj datovať do obdobia eneolitu, čo je vlastne neskorá doba kamenná, a priradiť ho k badenskej kultúre. Takýchto jaskynných nálezov z obdobia badenskej kultúry na Liptove veľa nie je, doteraz sme ich evidovali päť,“ uviedla archeologička Zuzana Šimková.

Tento posledný je však na rozdiel od nich kompletne zachovaný. Asi 5 000 rokov staré kosti najmenej štyroch dospelých a deviatich detí skúmajú odborníci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny