Na hlavný obsah

Na východnej Ukrajine by v prípade vojny pomáhala aj charita

Vpád ruských vojsk by nebol nič nové, tvrdia jej obyvatelia.

Na východnej Ukrajine by v prípade vojny pomáhala aj charita
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Mnohí Ukrajinci sa nového konfliktu s Ruskom neobávajú. Ak by však nastal, sú pripravení brániť sa. Pomôcť je pripravená aj charita, ktorá pôsobí na východnej Ukrajine. Obyvatelia Kramatorska a okolitých miest hovoria, že vpád ruských vojsk na ich územie by nebol ničím, čo už nepoznajú.

Vojna tu už je. To sú slová otca Vasila, bývalého vojenského kňaza, ktorý v súčasnosti pôsobí v meste Kramatorsk na východe Ukrajiny. Odkazuje pritom na rok 2014, keď Rusko anektovalo Krym a separatisti zabrali Doneckú a Luhanskú oblasť.

Otec Vasil vedie miestnu charitu, ktorá pomáha najmä vnútorným vysídlencom. V prípade nového konfliktu nevylučuje ďalší príliv ľudí z Donecku a Luhansku.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Žijeme v zamrznutom konflikte. My sme však pripravení na všetky scenáre. Naša charita má pripravenú poľnú kuchyňu aj nemocnicu pre prípad núdze. No veríme, že naša pomoc nebude treba,“ povedal otec Vasil.

Európa sa prílivu migrantov podľa otca Vasila nemusí báť. „My sa musíme postarať sami o seba. Naše hrozby si musíme riešiť sami. Stále však tvrdím, že treba použiť rozum a nie silu. Vojna nikdy nepriniesla nič dobré,“ uviedla obyvateľka Dobopillja Marina Kučerenková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet