Na hlavný obsah

Nemecko pozastaví predaj zbraní do Kazachstanu

V krajine bolo znovu počuť streľbu.

Nemecko pozastaví predaj zbraní do Kazachstanu
Protestujúci v Kazachstane. Foto: SITA/AP

Nemecká vláda pozastaví pre nepokoje, ktoré vypukli v Kazachstane, vývoz nemeckých zbraní do tejto bývalej sovietskej republiky. Informovala o tom v sobotu (8. 1.) agentúra DPA s odvolaním sa na nemenované zdroje z kabinetu.

Nemecko udelilo v minulom roku 25 licencií na vývoz zbraní do Kazachstanu vo výške 2,2 milióna eur. Pre nemecké zbrojárske firmy tak bola stredoázijská republika skôr menším klientom.

Vývoz zbraní a materiálu do Kazachstanu, ktoré možno použiť na civilné aj vojenské účely, umožňuje napríklad aj susedná ČR.

Nepokoje pokračujú, zatkli aj expremiéra

V meste Alma-Ata v sobotu ráno znovu počuli streľbu. Informoval o tom server stanice BBC v ruskom jazyku a agentúra Interfax. Nie je jasné, v akej časti mesta sa strieľalo. Spojené štáty v sobotu oznámili, že umožnia zamestnancom, ktorí nie sú nevyhnutní pre chod generálneho konzulátu v Alma-Ata, opustiť mesto, napísala agentúra Reuters.

Kazašské ministerstvo vnútra oznámilo, že od začiatku nepokojov zadržali bezpečnostné zložky bezmála 4 300 ľudí. Medzi zadržanými sú aj cudzinci, ktorí zrejme pochádzajú z okolitých štátov.

Úrady pritom zadržali aj bývalého premiéra a exšéfa kontrarozviedky Karima Masimova, ktorého podozrievajú z velezrady.

„Šiesteho januára tohto roku začala Národná bezpečnostná rada predbežné vyšetrovanie velenia,“ oznámila bezpečnostná rada. „V rovnaký deň predbežne zatkli bývalého riaditeľa kontrarozviedky KNB K. K. Masimova, ktorý je podozrivý zo spáchania tohto zločinu, spolu s ďalšími osobami,“ pokračuje vyhlásenie rady.

Internet a platby kartou

Podľa agentúry TASS začalo v hlavnom meste opäť fungovať pevné pripojenie na internet, to mobilné bolo nefunkčné. Pripojenie na internet prestalo fungovať v piatok (7. 1.).

Podľa ministerstva obchodu začali obchodné reťazce v piatich veľkých kazachstanských mestách znovu prijímať platby kartou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet