Na hlavný obsah

Omikron je dominantný už aj na Slovensku, ukazujú dáta Unilabs Slovensko

Presadil sa najmä na východe krajiny.

Omikron je dominantný už aj na Slovensku, ukazujú dáta Unilabs Slovensko
Zdravotník drží pripravené PCR testy na ochorenie COVID-19. Foto: TASR

Na Slovensku sa presadzuje koronavírusový variant omikron. Vyplýva to z dát laboratórií Unilabs Slovensko, ktoré odsekventovali vybrané vzorky.

Slovensko má oficiálne potvrdených 127 prípadov pozitívnych na variant omikron. V susedných krajinách však variant dominuje.

Aj preto v sieti laboratórií Unilabs Slovensko z vlastnej iniciatívy odsekvenovali 346 vzoriek pozitívnych prípadov z celého Slovenska z konca predchádzajúceho týždňa.

Vzorky boli od obyvateľov všetkých vekových kategórií. „Jedinou podmienkou bola virálna nálož viac ako 30,“ vysvetlil generálny riaditeľ Unilabs Slovensko Peter Lednický na štvrtkovej (20. 1.) tlačovej konferencii.

„Zobrali sme vzorky, ktoré máme posledné, tieto nie sú ešte v oficiálnych štatistikách,“ dodal.

Z údajov vyplýva, že až 61 percent zo vzoriek laboratória vysekventovali ako variant omikron.

Omikron má najmä mládež

Pri podrobnejšom pohľade je omikron najviac prítomný vo vzorkách školou povinnej mládeže. Až 73 percent pozitívnych vo vekovej hranici 5 až 11 rokov má už omikron a pri kategórii 12 až 17 rokov je to dokonca 81,5 percenta. Naopak, u seniorov vo veku 66 a viac rokov je omikron zastúpený iba 28 percentami.

Z krajov sú dominantné Košický a Prešovský, kde z analyzovaných pozitívnych vzoriek je omikron zastúpený v takmer troch štvrtinách prípadov.

„Omikron má ľahší priebeh, k tomu sa stále zbierajú dáta, no rozhodne nie je rizikovejší ako variant delta. Na Slovensku máme výhodu, že sme nedávno vyšli z variantu delta. Väčšina z nás sa s vírusom či už vakcináciou alebo prekonaním ochorenia zoznámila, na to reaguje aj imunitný systém,“ dodal Lednický.

Tvrdí, že vlna omikronu pravdepodobne nebude taká silná ako v prípade delty. „Ale je to vysoko nákazlivý variant, takže sa infikuje veľa ľudí naraz,“ doplnil s tým, že s novým koronavírusom sa musíme postupne naučiť žiť.

V sieti laboratórií Unilabs Slovensko realizujú tretinu všetkých PCR testov na Slovensku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko