Na hlavný obsah

Omikron pozastavil niektoré lety. Dotklo sa to aj slovenských letísk

Pozastavené sú viaceré linky z Bratislavy i Košíc.

Pre šíriaci sa omikron letecké spoločnosti v Európe dočasne pozastavili niektoré lety. Dotklo sa to aj slovenských letísk, napríklad Bratislavy, Košíc aj Popradu. Najväčšie finančné riziko nesú jednotlivé letecké spoločnosti.

Haly dvoch najväčších letísk na Slovensku v súčasnosti zívajú prázdnotou. Najviac pravidelných liniek pozastavuje spoločnosť Ryanair – deväť v Bratislave.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ide napríklad o linky do Milána, Birminghamu, do Bolone, do Solúna, na Maltu alebo do Ľvova. Zredukovala aj lety do Dublina a Londýna. Rovnako zredukovala vo svojej sieti lety aj spoločnosť Wizzair,“ priblížila Zuzana Drobová, hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave.

Pozastavené sú aj 4 pravidelné linky z Košíc. „A to na letoch do Doncasteru, Sheffieldu, Liverpoolu a Varšavy. Naďalej ostávajú v prevádzke bezo zmien lety do Prahy, Viedne, Dublinu a Londýna,“ uviedol Tomáš Jančuš, zástupca výkonného riaditeľa Letiska Košice.

Prvé dva mesiace roka patria v leteckej preprave k tým slabším. Väčšinou ju v tomto období využívajú na služobné cesty. Tie sú však už druhý rok výrazne obmedzené.

Jedna pravidelná linka do Londýna fungovala aj na popradskom letisku. Aj tá je aktuálne prerušená.

Následky pandémie pocítili všetky letiská. Podľa asociácie Eurocontrol len v Európe zaznamenali aerolinky v roku 2021 čistú stratu približne 18, 5 miliardy eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko