Na hlavný obsah

Opitý bol na Slovensku každý štvrtý 15-ročný tínedžer

Odborníci tvrdia, že na vine sú rodičia.

Až 60 percent 15-ročných slovenských tínedžerov má skúsenosť s alkoholom. Odborníci dlhodobo upozorňujú na jeho užívanie mladistvými.

Skúsenosť s ním majú stále mladšie deti. Najčastejšie sa k alkoholu dostanú v partii s kamarátmi, ale aj doma, najmä počas Vianoc či Silvestra.

Opitý bol na Slovensku každý štvrtý 15-ročný tínedžer. Práve v týchto dňoch sa k alkoholu dostanú tínedžeri často aj doma. „Problém je v nastavení slovenskej spoločnosti, ktorá je veľmi tolerantná k pitiu alkoholu a normalizuje pitie alkoholu,“ uviedla klinická psychologička Zuzana Kamendy.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Odborníci tvrdia, že na vine sú rodičia. Návyky spojené s jeho konzumáciou si mladí osvojujú už v detstve.

„Mladí ľudia, či už vedome alebo nevedome kopírujú svojich rodičov, bohužiaľ, tieto vzorce správania sa týkajú aj alkoholu,“ tvrdí odborník na prevenciu drogových závislostí Jaroslav Malchárek.

„Všetky možné oslavy, Vianoce, Silvester a sviatky sa ťažko zaobídu v bežnej slovenskej domácnosti bez pitia alkoholu. Deti, ktoré vyrastajú v takej rodine zvyknú odkukať také tie modely správania rodičov, a to čo vidia doma, považujú potom za normálne,“ dodal.

Nástrahy v podobe alkoholu prináša so sebou najmä koniec a začiatok roka. Rodičia by preto mali deťom venovať viac pozornosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko