Na hlavný obsah

Počas vlny omikronu nebude krajina zavádzať povinné očkovanie, potvrdil Lengvarský

Bude sa čakať na vývoj po omikrone.

Počas vlny omikronu nebude krajina zavádzať povinné očkovanie, potvrdil Lengvarský
Na snímke vpravo minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO). Foto: TASR

Koronavírusový variant omikron začal na Slovensku vysoko prevládať, uviedol v stredu (26. 1.) minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO). Prognózy sa podľa neho napĺňajú a krajina sa musí pripraviť na nápor v testovaní.

Minister tiež uviedol, že počas vlny omikronu nebude krajina zavádzať povinné očkovanie proti covidu. „V tejto chvíli, keď čelíme omikronu a nástup je veľmi rýchly, nebolo by vhodné a rozumné tlačiť ľudí do povinného očkovania. Uvidíme, aký bude vývoj po omikrone,“ vyhlásil s tým, že ak po omikrone prídu varianty vírusu, ktoré budú prinášať vážny priebeh ochorenia, bude sa nad tým vláda zamýšľať.

Šéf Inšitútu zdravotných analýz (IZA) Matej Mišík spresnil, že denné prírastky v počte pozitívnych PCR testov sú na úrovni priemerne 8 564, oproti predošlému týždňu ide o nárast o 135 %. Oproti minulému týždňu ale zároveň klesol počet hospitalizovaných pacientov o 8 % na 1 505 a denné príjmy do nemocníc sú nižšie o 13 % (95).

Až v štrnástich slovenských okresoch nastalo podľa údajov viac než strojnásobenie počtu pozitívnych prípadov a 67 okresov eviduje týždenný rast vyšší ako 100 %. Mierne narástol aj počet výjazdov sanitiek ku covid pozitívnym pacientom.

Lengvarský dodal, že jeho rezort zatiaľ nevydal pokyn na vytvorenie triážnych stanov. „Tie, ktoré sú pred nemocnicami, sú pozostatky z druhej vlny,“ podotkol s tým, že nemocnice môžu vyčleniť na tento účel aj budovy. Tiež dodal, že krajina zatiaľ neeviduje výrazné výpadky ľudí zo zamestnaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko