Na hlavný obsah

Poslanci budú riešiť, či umožnia predčasné voľby na základe referenda

Návrh na zmenu ústavy predkladá aj koaličný poslanec Svrček so Sme rodina.

Predčasné voľby na základe referenda. Či to umožniť budú poslanci riešiť už na najbližšej schôdzi parlamentu. Iniciatívy sa chopili koaličný poslanec zo Sme rodina Miloš Svrček a nezaradený poslanec Tomáš Taraba. Okrem toho sa na budúci týždeň politici stretnú za okrúhlym stolom. Šanca na zmenu ústavy je v oboch prípadoch otázna.

Predseda parlamentu Boris Kollár dodržal sľub a rozposlal pozvánky k okrúhlemu stolu na budúci utorok (18. 1.). Kým koaliční partneri dlhodobo avizujú, že na stretnutie k zmene ústavy neprídu, opozícia diskusiu víta.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Okrem pozvánky na diskusiu pribudli aj dva konkrétne návrhy na zmenu ústavy – a to na riadnu schôdzu, ktorá sa začne koncom mesiaca. Po pol roku opätovne podal návrh opozičný poslanec Tomáš Taraba.

Koalícia zaň hlasovať nebude, porušila by tým koaličnú zmluvu. S druhým návrhom na zmenu ústavy však v piatok prišiel aj koaličný poslanec z hnutia Sme rodina Miloš Svrček. Na rozdiel od opozičného návrhu, jeho počíta s možnosťou skrátiť volebné obdobie až pre vlády, ktoré prídu po tejto.

„Aj keby sme zmenili ústavný zákon o skrátení volebného obdobia, môžeme to urobiť, ale nie retroaktívne, čiže môžeme to skracovať až od budúceho volebného obdobia. Čiže my ideme len v intenciách nálezu Ústavného súdu,“ hovorí Svrček.

Ani úspech tohto koaličného návrhu nie je istý. „K návrhu samotnému sa vyjadrím, keď bude na stole,“ reagoval predseda SaS Richard Sulík.

„Ak je to nástroj na to, aby si Boris Kollár zbieral politické body, nech sa páči. No hovorím, tento návrh od koaličného poslanca presahuje mieru niečoho, čo je vôbec rozumné v politike,“ skonštatovala predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová.

Ak parlament ani jeden z návrhov neschváli, poslanci sa budú zakotvením možnosti predčasných volieb do ústavy zaoberať opäť najskôr po pol roku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko