Na hlavný obsah

Potraviny zdražejú ešte viac, nad nulovou sadzbou DPH sa neuvažuje

Susedné krajiny prijali opatrenia.

Ceny potravín budú opäť rásť. Zdražovanie ohlásili pekári, nebudú však jediní. Už december priniesol vyššie ceny, ktoré rástli rýchlejšie, ako predpokladali analytici.

Niektoré susedné krajiny prijali opatrenia. Poliaci na pol roka zaviedli nulovú sadzbu DPH na potraviny. Vláda SR nad tým zatiaľ neuvažuje.

Žiadna štátna covidová pomoc a rastúce náklady – to sú faktory, ktoré budú tlačiť ceny pečiva či cestovín nahor.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„V októbri sme nakupovali za 52 eur jeden megawatt elektrickej energie, tak dneska je to 196 eur a viac, čiže takmer štvornásobok. Očakávame, že ceny budú rásť a nebude to len jendorazová záležitosť,“ vysvetlil riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský.

„Musíme očakávať veľký nárast všetkých cien potravín, ale nie z toho dôvodu, že by sme boli ako spracovatelia alebo výrobcovia zlomyseľní, ale preto, že nás k tomu donútila situácia,“ uviedol podpredseda SPPK pre potravinárstvo Marián Šolty.

Ceny potravín rastú aj v iných krajinách Európy a podpisujú sa aj na raste inflácie. Napríklad Maďarsko sa rozhodlo regulovať ceny vybraných potravín a v Poľsku zase zaviedli nulovú DPH na takmer všetky potraviny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika