Na hlavný obsah

Pozitívny samotest musí posúdiť všeobecný lekár

Antigénové testy nebude potrebné potvrdzovať PCR testom.

Variant omikron zrejme zamáva slovenskými laboratórnymi kapacitami. Skúsenosti z iných krajín ukazujú, že počas štvrtej vlny pandémie sa ním nakazí veľká časť populácie.

K termínu na PCR test sa nemusí dostať každý. Aj preto na potvrdenie pozitivity stačí samotest. Ten však na získanie covidového preukazu nestačí.

Za pozitívnu osobu s ochorením COVID-19 sa podľa novej vyhlášky považuje osoba testovaná PCR, antigénovým testom, ale aj domácim samotestom. Ten však musí posúdiť všeobecný lekár.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Výsledky domáceho antigénového samotestu netreba lekárom nosiť osobne a ani im netreba posielať fotografiu. Ustanovenie tam bolo uvedené za účelom, aby sa pacient ozval lekárovi, aby vedel potom lekár zmanažovať svojho pacienta,“ hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

„Pacienta navigujeme, aby sa buď objednal na PCR test, alebo, ak sa nám to podarí, tak ho objednávame cez systém na PCR test. Pokiaľ má nejaké zdravotné problémy, tak sa snažíme vyriešiť tieto zdravotné problémy farmakologicky, postupujeme cez e-recept a, samozrejme, vystavujeme PN,“ povedal prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth.

Po novom sa antigénové testy nemusia potvrdzovať PCR testom. Pri rýchlom raste infikovaných totiž narazíme na kapacity našich laboratórií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko