Na hlavný obsah

Pred letiskom v somálskom Mogadiše nastal výbuch, hlásia mŕtvych i zranených

Za výbuchom stojí extrémistická skupina.

Pred letiskom v somálskom Mogadiše nastal výbuch, hlásia mŕtvych i zranených
Záchranári a bezpečnostné sily prehľadávajú trosky na mieste výbuchu v Somálsku. Foto: TASR

Pred medzinárodným letiskom v hlavnom meste Somálska nastal v stredu (12. 1.) mohutný výbuch. Podľa pohotovostnej jednotky sú na mieste mŕtvi i zranení ľudia. Agentúra AFP konkretizovala, že zomrelo najmenej šesť ľudí.

Bezprostredne po explózii nebolo jasné, koľko ľudí bolo mŕtvych alebo kto bol cieľom výbuchu. Somálska národná tlačová agentúra informovala iba o „nešpecifikovaných obetiach“.

K útoku sa však prihlásila džihádistická skupina aš-Šabáb. V krátkom vyhlásení uviedla, že útok bol mierený na „zahraničných funkcionárov“.

„Počiatočné informácie, ktoré máme, naznačujú, že zomreli najmenej šiesti ľudia a niekoľko ďalších utrpelo zranenia,“ uviedol pre AFP predstaviteľ bezpečnosti Mohamed Abdi s tým, že počet obetí môže byť v skutočností vyšší. Podľa neho výbuch spôsobil „devastáciu“ danej oblasti. Podľa očitých svedkov boli poškodené priľahlé budovy aj vozidlá.

Podľa agentúry Reuters prišlo k výbuchu na ceste vedúcej k letisku. Podľa svedkov nastala explózia v čase, keď miestom prechádzal konvoj vozidiel súkromnej bezpečnostnej služby, ktorý prevážal cudzincov.  

Cieľom džihádistickej skupiny aš-Šabáb je zvrhnúť somálsku vládu a nastoliť v krajine dodržiavanie prísneho výkladu islamského práva. Často preto útočí na bezpečnostné a vládne ciele, ale aj na civilistov. Táto skupina podniká útoky aj na mierové jednotky Africkej únie, píše Reuters.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet