Na hlavný obsah

Príručka pomôže pacientom pri domácej rehabilitácii po prekonaní covidu

Nápomocná má byť pri viacerých problémoch.

Príručka pomôže pacientom pri domácej rehabilitácii po prekonaní covidu
Príručka pomáha s následkami po prekonaní covidu. Foto: RTVS

Príručka Regionálneho úradu WHO pre Európu pomôže pacientom po prekonaní ochorenia COVID-19. RTVS o tom informovalo Ministerstvo zdravotníctva SR.

V domácom prostredí bez potreby odborného dozoru môžu precvičovať jednotlivé cvičenia a zlepšiť tak dýchanie, zvládanie každodenných aktivít, odbúranie stresu či nechuť do jedla. Príručka bude nápomocná aj pri ďalších problémoch.

Ochorenie COVID-19 spôsobuje u časti pacientov dlhodobé zdravotné problémy a komplikácie. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), regionálny úrad pre Európu, vydal príručku Podpora samorehabilitácie po chorobe súvisiacej s COVID-19.

Odborníci radia, ako zvládnuť zdravotné komplikácie po prekonaní ochorenia a návrate z nemocnice. Príručka je doplnená názornou grafikou. Lekár alebo zdravotnícky pracovník môže v príručke vyznačiť cvičenia, ktoré sú pre konkrétneho pacienta vhodné.

Ministerstvo však pripomína, že cvičenia a rady z nej by však nemali nahrádzať osobný cvičebný program alebo ďalšie rady, ktoré poskytli zdravotnícki pracovníci pri odchode zo zdravotníckeho zariadenia.

„Rodina a priatelia môžu pomôcť v procese zotavovania a môžu sa do cvičenia tiež zapojiť. Dychové a posilňovacie cviky prospejú aj ľuďom, ktorí ochorenie neprekonali,“ uzatvára rezort zdravotníctva.

Príručku si môžete pozrieť TU:

Podpora samorehabilitácie po chorobe súvisiacej s COVID-19 by onlineeditori on Scribd

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko