Na hlavný obsah

Prvé revolvery praskli alebo nestrieľali. Samuel Colt sa dočkal úspechu až po bankrote

Už v detstve sníval o vytvorení revolučnej zbrane.

Prvé revolvery praskli alebo nestrieľali. Samuel Colt sa dočkal úspechu až po bankrote
Na historickej snímke vynálezca revolvera Samuel Colt. Foto: twitter.com/JackCarrUSA

Legendárne revolvery sa stali symbolom Divokého západu. Ich vynálezca Samuel Colt bol revolucionárom, ktorý ako prvý zaviedol sériovú výrobu a používal premyslené marketingové stratégie. Od úmrtia amerického vynálezcu a priemyselníka uplynulo v pondelok (10. 1.) 160 rokov.

Detský sen

Samuel Colt sa narodil 19. júla 1814 v meste Hartford v americkom Connecticute do rodiny výrobcu hodvábu a vlny. Základné vzdelanie dostal v škole v Glastonbury, kde popri štúdiu pracoval na farme.

Obľúbenou knihou mladého Samuela Colta bola vedecká encyklopédia. Fascinovali ho zložité vynálezy a začal snívať o vytvorení zbrane, akú si nikto nedokázal predstaviť.

V roku 1829 pracoval Colt v otcovej textilnej továrni, o tri roky neskôr odišiel na more naučiť sa námorníckemu remeslu. Počas ciest vytvoril prvý drevený model revolveru, k čomu ho údajne inšpirovali kolesá parníka, a to najmä spôsobom, akým sa mohli striedavo otáčať alebo byť zaistené v pevnej polohe pomocou spojky.

„Túto riadenú rotáciu patentoval aj na strelné zbrane a prostriedky, pomocou ktorých by sa jednoranová pištoľ dala prispôsobiť na streľbu viacerých nábojov v rýchlom slede za sebou,“ priblížil televízny kanál History na svojom webe.

Lacné výrobky praskli či nestrieľali

Po návrate do Spojených štátov amerických zaplatil Coltov otec výrobu dvoch revolverov, avšak tieto zbrane boli nekvalitné, pretože otec neveril synovmu vynálezu a zbrane nechal vyrobiť čo najlacnejšie.

Jeden z revolverov pri výstrele praskol a druhý nestrieľal vôbec. Osemnásťročný Samuel Colt sa však nevzdal a na svoju „revolučnú zbraň“ nakoniec v roku 1936 získal patent.

Monopol na novinku síce mal, ale finančné prostriedky na jej predstavenie a rozširovanie do sveta chýbali. Mladý vynálezca sa teda vrátil do otcovej dielne, kde študoval chémiu. V nasledujúcich troch rokoch cestoval po Amerike ako „Dr. Colt“, prednášal o chémii a predvádzal triky s rajským plynom.

Najprv bankrot, potom vojna

Za tento čas sa mu podarilo našetriť si, a tak založil vysnívaný podnik Patent Arms Company na výrobu svojich revolverov. Hoci sa výroba rýchlo rozbehla a zbrane boli na trhu veľmi žiadané, vládu nezaujali a podnik v roku 1842 zbankrotoval.

V roku 1846 však vypukla mexicko-americká vojna a istý kapitán Walker objednal 1 000 nových revolverov značky Colt. Samuel Colt spoločne s kapitánom Walkerom vytvorili nový vylepšený model revolveru a vzápätí prišla objednávka na ďalších tisíc zbraní.

„Coltove revolvery sú najúčinnejšími zbraňami na svete“, ospevoval ich generál Jefferson Rusk. Následne Colt založil spoločnosť Colt’s Patent Fire-Arms Manufacturing Company a jeho meno sa stalo synonymom pre revolver. Kalifornská zlatá horúčka a expanzia na západ dopyt po revolveroch ešte umocnili. Colt svoj závod rozšíril a začal predávať zbrane aj v Európe.

Moderný marketing, výrobná linka

Cieľavedomý vynálezca a podnikateľ bol tiež mužom, ktorý položil základy moderného marketingu. Ako prvý továrnik zaviedol výrobnú linku. V jeho podniku sa pracovalo na desaťhodinové smeny a ako jeden z prvých zaviedol tiež povinnú hodinovú prestávku na obed.

Samuel Colt bol ženatý s Elizabeth Jarvisovou. Zomrel vo veku 48 rokov 10. januára 1862 v meste Hartford v americkom Connecticute. „Hodnotu jeho majetku odhadovali na 15 000 000 dolárov,“ pripomenul web biography.com.

Coltove zbrane sa stali tak populárnymi, že sa označenie „kolt“ odvodené od mena vynálezcu vžilo ako všeobecný názov pre revolvery.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet