Na hlavný obsah

Slovensko môže prísť o milióny eur na výstavbu košického obchvatu

Jedna z podmienok tendra bola diskriminačná.

O spor okolo zrušeného obstarávania na R2 pri Košiciach sa zaujímali členovia hospodárskeho výboru. Úrad pre verejné obstarávanie označil jednu z podmienok tendra za diskriminačnú.

Minister dopravy tvrdí, že zistené pochybenie nie je podstatné a zbytočne ohrozí 150 miliónovú investíciu. Právnik, ktorého oslovila RTVS, potvrdil, že úrad konal správne.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Predmetom sporu je podmienka na jediný zmluvný štandard, takzvaný Fidec, ktorý Národná diaľničná spoločnosť (NDS) požadovala od budúceho dodávateľa.

Ten podľa úradu vylúči z konania záujemcov, ktorí používajú iné pravidlá. A tým ich diskriminuje. Vládni poslanci chcú, aby sa košický obchvat začal stavať už na jar tohto roka.

Ak Rada pre verejné obstarávanie v odvolacom konaní rozhodne, že úrad pôvodne rozhodol správne, obchvat tak skoro nebude.

„Očakávame, že rada bude toto zvažovať a hlavne bude zvažovať, či naozaj toto formálne porušenie pravidiel malo vplyv na priebeh súťaže. Pokiaľ vieme, tak nie,“ vyhlásil Peter Kremský (OĽANO), predseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko