Na hlavný obsah

Sociálni pracovníci nedostanú odmenu 350 eur, ich profesia v zákone neexistuje

Podľa rezortu zdravotníctva im odmena neprislúcha.

Sociálni pracovníci z Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave sa cítia diskriminovaní. Zamestnávateľ ich nezaradil na zoznam, podľa ktorého bude ministerstvo zdravotníctva vyplácať 350-eurovú odmenu.

Podľa rezortu zdravotníctva im odmena neprislúcha, pretože Zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti nepozná profesiu sociálny pracovník.

„Boli odmeňovaní sociálni pracovníci všade inde, len v zdravotníctve nie. Ani v prvej vlne, ani v druhej a v podstate ani v tretej sa na nás nemyslí,“ uviedla sociálna pracovníčka v NÚDCH Eva Rabenseiferová, ktorá sa od nadriadených dozvedela, že hoci je zdravotníčkou v prvej línii, nedostane odmenu 350 eur.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová tvrdí, že hlavným kritériom bolo, aby človek mal zdravotnícke vzdelanie.

„Mám aj zdravotnícke vzdelanie, 15 rokov som pracovala ako zdravotná sestra a mám aj vzdelanie sociálneho pracovníka, sociálnej práce a vlastne už 15 rokov vykonávam sociálnu prácu,“ uviedla Rabenseiferová.

Podľa stanoviska rezortu zdravotníctva profesia sociálny pracovník v zákone neexistuje. Preto, aj keď je pani Rabenseiferová vyštudovaná zdravotná sestra, navyše s nadstavbou zo sociálnej práce a pracuje v prvej línii, na odmenu nemá nárok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko