Na hlavný obsah

Sprísnenie opatrení prinútilo novozélandskú premiérku zrušiť svadbu

Opatrenia majú platiť zatiaľ do konca februára.

Sprísnenie opatrení prinútilo novozélandskú premiérku zrušiť svadbu
Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. Foto: TASR

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová musela v nedeľu (23. 1.) zrušiť vlastnú svadbu vzhľadom na sprísnenie epidemických obmedzení, ktoré ohlásila v súvislosti s výskytom variantu omikron v krajine. Informovala o tom agentúra AP.

„Moja svadba sa neuskutoční,“ potvrdila Ardernová po tom, ako oznámila nové reštrikcie, ku ktorým patrí účasť najviac 100 plne zaočkovaných ľudí na podujatiach. „Práve som sa pridala k mnohým ďalším Novozélanďanom, ktorí zažili niečo podobné v dôsledku pandémie.“

Taký je život, uviedla Ardernová

Nový Zéland zavádza od nedeľňajšej (23. 1.) polnoci obmedzenia „červeného“ stupňa po potvrdení deviatich prípadov nákazy variantom omikron. Infikovanými sú členovia rodiny, ktorí cestovali medzi mestami na svadbu, a letuška z jedného z lietadiel, ktoré pri tom využili.

Okrem obmedzenia počtu účastníkov podujatí patrí k novým opatreniam povinnosť zakrytia tváre vo verejnej doprave a obchodoch. V platnosti by mali tieto opatrenia zostať najmenej do konca budúceho mesiaca.

Ardernová a jej dlhoročný partner Clarke Gayford dátum svojej svadby verejne neoznámili, predpokladalo sa však, že sa bude konať niekedy v najbližších týždňoch.

„Taký je život,“ povedala Ardernová po otázke, ako sa cíti pri stanovovaní predpisov, ktoré narušili plány na jej sobáš. Zdôraznila, že mnohých obyvateľov krajiny pandémia zasiahla oveľa horšie, najmä tých, ktorí nemohli byť s ťažko chorými milovanými.

Očkovaných je 94 percent občanov

Nový Zéland od začiatku pandémie potvrdil 15 104 prípadov covidu a 52 súvisiacich úmrtí. Z veľkej časti za posledné roky platili v krajine prísne obmedzenia týkajúce sa hraníc i lockdowny zavádzané rýchlo po zistení prípadov nákazy.

Nový Zéland má od marca 2020 zatvorené hranice pre cudzincov. Vláda odsunula plány na postupné uvoľňovanie z polovice januára na koniec februára z obáv pred možným nárastom infikovaných.

Približne 94 percent obyvateľov Nového Zélandu starších ako 12 rokov je plne očkovaných a asi 56 percent z tých, ktorí majú nárok na posilňujúcu dávku, ju už podstúpilo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet